Bakan Arslan: 1915 Çanakkale Köprüsü İhalesi, Çok Büyük Başarıyla Gerçekleştirildi
Bakan Arslan, 15 Temmuz'da ülke insanının, kadın, genç, yaşlı demeden, daha da önemlisi dini, dili, meşrebi, etnik yapısını düşünmeden, millet olma şuuruyla meydanlara çıktığını anlattı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bir ülkenin ekonomisine güvenin en iyi göstergesi, yurt dışındaki yatırımcının, finans kuruluşunun o ülkeye olan bakışı ve ilgisidir. 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en önemli firmalarının şartname satın aldığı bir ihale oldu. Yine memnuniyetle söylüyoruz 4 ayrı grup, 4 ayrı ortaklık girişimi ihalemize teklif verdi." dedi.
Bakan Arslan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Kurtuluş Savaşı'na maya çalan, millet olma şuurunun ne demek olduğunu buradan tüm dünyaya yayan Çanakkalelilerle bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
15 Temmuz'da ülke insanının, kadın, genç, yaşlı demeden, daha da önemlisi dini, dili, meşrebi, etnik yapısını düşünmeden, millet olma şuuruyla meydanlara çıktığını anlatan Arslan, "Çanakkale'nin üzerinden yüz yıl geçmiş olabilir, ancak yeni nesil ecdadı unutmadı. Çanakkale ruhunun ne demek olduğunu Çanakkale'de yedi düvele karşı mücadele etmenin ne demek olduğunu unutmadı, biliyor." ifadesini kullandı.
"Edirne'den Kars'a kadar 3 veya 4 doğu-batı aksında koridor oluşturduk"
Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi veren Arslan, 2003 yılında ulaştırma ana plan stratejisini ortaya koyduklarını, bu çalışmanın içinde bakanlık bürokratlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin de yer almasını sağladıklarını dile getirdi. Arslan, şöyle devam etti:
"Bu çalışmaların sonucunda şöyle bir fotoğraf ortaya çıktı; bu coğrafyada yaşamayı avantaja çevirmemiz lazım. Asya ile Avrupa'yı kesintisiz yollarla, demir yollarıyla hatta yüksek hızlı demir yollarıyla, hava, deniz limanlarıyla birbirine bağlayıp entegre edersek dünyanın bu coğrafyadaki taşımacılığından istediğimiz avantajı, katma değeri elde ederiz. Baktığımız ilk nokta bu. Edirne'den Kars'a kadar 3 veya 4 tane doğu-batı aksında koridor oluşturduk. Yine 'yetmez' dedik, 'Karadeniz'i Akdeniz'e bağlamazsak, ülkemizin kuzeyi ile güneyi arasında ana koridorlar oluşturmazsak yine yarım kalır.' dedik. Bu anlamda da 18 koridor belirledik. Bu koridorlarda da yapmaya çalıştığımız, Karadeniz ile Akdeniz'i bölünmüş yollarla birbirine bağlamak, insanımızın hayatını kolaylaştırmak, ama aynı zamanda ülkemizin endüstrisinin gelişmesinin olmazsa olmazı olan ulaşım ve erişimi sağlamak."
Ayak açıklığındaki "2023 metre"nin anlamı
Asya'dan gelen bütün yük hareketinin İstanbul üzerinden Avrupa'ya gönderilmesi durumunda adeta "şişe boğazı gibi bir koridor" oluşturulmuş olacağını belirten Arslan, bunun bilinciyle o koridoru rahatlatmak için Marmaray Projesi'ni yaptıklarını anlattı.
Yavuz Sultan Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü'nün yanında 384 kilometrelik otoyol sürecini başlattıklarını dile getiren Arslan, "Ancak 'Trakya'yı Çanakkale üzerinden eğer Ege'ye, eğer batı Akdeniz'e bağlamazsak işte söylediğimiz o büyük fotoğrafın önemli bir halkası eksik kalacak.' dedik onun için de 1915 Çanakkale Köprüsünü olmazsa olmaz olarak gördük." dedi.
1915 Çanakkale Köprüsü projesinin dünya çapında bir proje olduğunu vurgulayan Arslan, anlamlı olması için 2023 yılında açmayı planladıkları köprünün ayak açıklığını da 2023 metre olarak yapmaya karar verdiklerini ifade etti.
"İnşallah 18 Mart'ta köprünün temelini atacağız"
Arslan, köprünün ihalesiyle ilgili ilk teklifi 26 Ocak'ta aldıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Teklifleri alırken ekonomiyle ilgili, ülkemizle ilgili 'ülkenin ekonomisi kötü, bu ülkenin ekonomisine güvenilmez' diye algı oluşturulmaya çalışılıyordu. Bir ülkenin ekonomisine güvenin en iyi göstergesi, yurt dışındaki yatırımcının, finans kuruluşunun o ülkeye olan bakışı ve ilgisidir. 1915 Çanakkale Köprüsü, 24 tane dünyanın en önemli firmalarının ve bu konuda dünyanın önde gelen ülkelerinin şartname satın aldığı bir ihale oldu. Yine memnuniyetle söylüyoruz 4 ayrı grup, 4 ayrı ortaklık girişimi ihalemize teklif verdi. Kore'den, Japonya'dan, Çin'den, İtalya'dan 8 dünya çapındaki büyük firma teklif verdi. 7 tane sadece ülkemizde değil, dünyada kendisini ispatlamış firma da bu ortak girişimlerin içinde yer aldı ve teklif verdiler. Bu tekliflerle birlikte dünya çapında 13 finans kuruluşu 'evet ben Türkiye'nin ekonomisine, geleceğine, istikrarına güveniyorum, biz bu köprünün finansmanını sağlarız' diye mektuplarını verdiler. Yine bu ülkeye olan güvenin göstergesi olarak, 10,5 milyar, eski parayla 10,5 katrilyonluk köprü ve Malkara'ya kadar olan 101 kilometrelik otoyolun ihalesini yapmış olduk. 18 Mart'ta inşallah köprünün temelini atacağız."
Proje bittiğinde Avrupa'dan Türkiye'ye gelen, Ege, batı Akdeniz hatta Batı İç Anadolu'ya gitmek isteyenlerin Çanakkale üzerinden geçeceğini, aynı bölgeden, Trakya, Balkanlar ve Avrupa'ya hareketlerin de bu güzergah üzerinden yapılacağını anlatan Arslan, bunun da ülke ekonomisine ve istihdamına ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.
Bakan Arslan, projenin hazırlık sürecinde çok ince eleyip sık dokuduklarını, tarihi dokunun olumsuz etkilenmemesi için değişiklikler yaptıklarını belirterek, "70 sente muhtaç olan, birkaç milyon dolar borç bulduğu zaman verenlerin karşısında el pençe duran Türkiye, bu duruma geldi. Türkiye'nin tamamında 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yolu 25 bin kilometreye çıkardık. 26 olan havaalanı sayısını 55'e çıkardık. Yılda 35 milyon yolcu taşırken, 180 milyonlara çıktı." diye konuştu