Aygır Gölü'nde Festival Havasında Şenlik Düzenlendi
ADINI AT KİŞNEMESİNDEN ALAN GÖLDE FESTİVAL HAVASINDA ŞENLİK DÜZENLENDİ
Aygır Gölü'nde Festival Havasında Şenlik Düzenlendi
ADINI AT KİŞNEMESİNDEN ALAN GÖLDE FESTİVAL HAVASINDA ŞENLİK DÜZENLENDİ
Kars’ın Susuz İlçesi Aygır Gölü Kıyısı ve Çevre Köyleri Dayanışma Platformu tarafından 2010 yılından bu yana 4 kez gerçekleştirilen AGOK Şenliği’nin bu yıl 5. si yapıldı. Yöre halkı ve doğaseverlerin de katıldığı şenlik renkli görüntülere sahne oldu.
Susuz, Cilavuz Kalkınma Derneği’nin de katkı sunduğu şenliğin yapıldığı Aygır Gölü, Susuz ilçesi sınırlarında Kars – Göle yolu üzerinde bulunuyor. Göl adını da at kişnemesinden alıyor. Kış aylarında gölde oluşan yaklaşık 1 metrelik buz tabakası Mart, Nisan, Mayıs aylarında çözülmeye başlıyor. Çözülen buz tabakalarının birbirine çarpmasıyla ortaya çıkan seslerin at kişnemesine benzemesinden dolayı adına da eski yıllarda Aygır Gölü deniliyor. Bir rivayete göre de bölgede uzun süre kalan Rusların tarımda sıkça kullandıkları atların bu gölde su ihtiyaçlarını karşılamalarından dolayı Aygır Gölü adını aldı.
2300 RAKIMDA ESRARENGİZ GÖL
Günümüze kadar bu isimle gelen Aygır Gölü, 2300 metre rakımda Kars/Susuz-Ardahan/Göle karayolu üzerinde bulunuyor. Volkanik set gölü olan Aygır gölü, kar sularından ve göl çanağındaki kaynaklardan besleniyor. Tatlı su balıklarının da yetiştiği göl, yaz mevsiminde çevre halkı tarafından mesire yeri olarak da kullanılıyor. Göl, Kadife ördeklerin (Melanitta fusca) üreme alanı olduğu gölde bol miktarda balık bulunuyor. Gölde kayık turlarının da yapılmasıyla bölge halkı tarafından tercih edildiği gibi turizme kazandırılarak ziyaretçi sayısının da artırılması hedefleniyor.
FESTİVAL HAVASINDA ŞENLİK
Susuz ilçe merkezi ve köyleri arasında dayanışmayı güçlendirmek ve Susuz ilçesini tanıtarak turizm alanında gelişmesini sağlamak amacıyla Aygır Gölü kıyısı ve çevre köyleri dayanışma platformu tarafından gerçekleştirilen etkinliğin beşincisi Susuz Cilavuz Kalkınma Derneği ile birlikte organize edildi. Susuz, Cilavuz Kalkınma Derneği önce doğa turizmi ve ev pansiyonculuğu alanında gerçekleştirdiği faaliyetleri desteklemesi ve biri birini beslemesi için Aygır Gölü Kıyısı ve Çevre Köyleri Dayanışma Platformu ile birlikte ortak hareket edip, AGOK Şenliğinin geliştirilerek festivale dönüştürülmesi ve geleneksel hale getirilerek gurbetteki Susuzluları Susuzla buluşturmak, çevredekilere de bu güzelliği yaşatmayı amaçlıyor. Aygır Gölü’nü turizm merkezi haline getirerek Susuz ilçesinin de turizmden hak ettiği payı alması için Aygır Gölü kıyısında Şenlik / Festival etkinliğini gerçekleştiriliyor. Bu etkinlik deneyim ve eksiklikleri görme fırsatı da veriyor.
KAFKAS OYUNLARI GÖLE RENK KATTI
Bu yıl da gölde buluşan vatandaşlar gönüllerince eğlenme fırsatı buldular. Gölde kayık turu attılar, atlarıyla göle girdiler, halaylar çekip, türküler söyleyip, piknik yaptılar. Çocukların da yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte doğanın bol çiçekli ve yeşilinin gökyüzünün mavisiyle buluştuğu anları da fotoğraf makineleriyle ölümsüzleştirdiler. Susuz Halk Eğitim Müdürlüğü Kafkas Halk Oyunları gösterisi de ilgiyle izlendi.
5 ÇEŞİK BALIK BULUNUYOR
Gölün balıkçısı Nurhak Yazar, “5. Aygır Gölü Festivalini yaptık. Burada hepimiz iç içeyiz. Zaten amacımız buydu. Dedelerimizin, babalarımızın demesiyle buranın şeklini aygıra benzettikleri için ismini aygır gölü koymuşlar. Bir diğer rivayete göre sekiden burası Rusların bulunduğu yerlermiş. Onlar bu gölde atlarını suluyorlarmış. Bizim at diye adlandırdığımız hayvan onlarda aygırmış. Bu nedenle bu gölün isminin oradan geldiği de söyleniyor. Gölün akarı var. Ama dipte olduğu için gözle görülmüyor. Gölün dört yerde kaynağı da bulunuyor. 37 ile 40 metre arasında derinliği var. Yüz ölçümü 10 km. yi buluyor. Ben burada balıkçılık yapıyorum. Burada çok nadir inci kefali çıkıyor. Tatlı su kefali, gümüş balığı, sarıbalık ve aynalı sazan da bulunuyor. 5 çeşit balığımız var. Aygır gölü sadece Susuz değil Ardahan, Göle gibi çevrelerinde balık ihtiyacını karşılıyor. Sonuçta bir hizmet veriyoruz. Suyun berraklığından da görüldüğü gibi çok güzel de bir balığı var. Kerevit dediğimiz ıstakozla beraber 6 çeşit balığımız var. Burada kayık turu da yapıyoruz. Karsta yüz bin nüfus varsa 30 bini buraya geliyordur. Ama bunu bir güne sığdıramıyoruz. Bir aya yayıyoruz. Amacımız burayı daha güzel bir şekilde tanıtmak. Ve gelen herkes de memnun.” dedi.
AYGIR GÖLÜ KIYISI VE ÇEVRE KÖYLERİ DAYANIŞMA PLATFORMU DEVREDE
Susuz İlçesi Aygır Gölü Kıyısı ve Çevre Köyleri Dayanışma Platformu yetkilisi Halis Yazar, “Burada 5 senedir festival düzenlemekteyiz. Derinliği 45 metre çapı iki bin metrekare olan ve içerisinde 5 çeşit balığı olan bir göle sahibiz. Burayı festival haline çevirirken çok zorlandık. Biraz daha iyiye gidiyoruz. Şuanda şenlik havasında geçmekte. Fakat ilerleyen yıllarda belediye ve kaymakamlık dâhilinde projeli bir şekilde festivalimizi yapacağız. Amacımız yardımlaşmayı, dayanışmayı, insan ilişkilerini, küçük ve orta ölçekli gelir getiericiliğini sağlamaktır. Çeşitli STK ve derneklerden yardım aldık. AGOK der. Ve Cilavuz kalkınma derneğinden yardım aldık. Bizi kırmadılar. Festivali beraber yürütmekteyiz. Tabi doğu Anadolu kendini izah etmekte zorluk yaşamakta. Devletin gerek yatırımları gerekse elini atmamasından dolayı insanlarımız şuan tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta. Buna binayen buraları biraz daha turizme kazandırıp gelir getiriciliği sağlamak. Kışın burası donar. Yaklaşık 60 cm dibe doğru donar. Nisan, Mayıs aylarına geçişlerde bu buz çözülür. Bu buz çözülürken buzların birbirine çarpması ve sürtünmesiyle çıkan ses aygır kişnemesine benzer. Gölün isminin de buradan geldiği söyleniyor. Genelde her yıl aygır gölünde böyle bir festival düzenlemekteyiz. Aygır gölünün bu ismi nereden aldığı konusuna gelirsek kışın bu göl 60 cm alta doğru donmakta. Nisan-Mayıs ayı gibi bu buzlar çözülmeye başladığı zaman buzların birbirine çarpması ve geri tepmesinden dolayı at kişnemesine benzeyen bir ses çıkması sonucu ortaya çıktığı söyleniyor. Tabi bu yıllar önce oldu ama bize kadar geldi. Bununla ilgili bir çok rivayet var ama ben sadece bunu biliyorum. Kars Rus döneminde bir cumhuriyet başkentidir. O zamanlar Rus süvarileri ordularıyla buraya gelip buradan atlarına su içirmek için geldiğinden dolayı buranın adının aygır gölü aldığı rivayeti de var.” diye konuştu.
SUSUZ CİLAVUZ KALKINMA DERNEĞİ DE TANITIMA EL ATTI
Susuz Cilavuz Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Efkan Zariç, “Daha önce aygır gölü kıyısı çevre köyleriyle beraber bir platform gerçekleştirdi. Bu yıl bizden bu olayı bir festivale dönüştürmek adına yardım istediler. Bu sene beraber şenlikten festivale dönüştürmeyi beraber yaptık. Bu festivali yapmanın temel amacı gölü tanıtmak, gölün turizm potansiyelini görünür kılmak, esas geçim kaynağı hayvancılık olan bölgemizde turizm gelirlerini de artırmak. Önümüzdeki yıl gölü daha kapsamlı, daha ayrıntılı bir festival yapmayı planlıyoruz. Belediye başkanı ve susuz kaymakamıyla görüşmelerimiz sonucunda önümüzdeki yıl bunu daha iyi bir şekilde yapmak istiyoruz. Geçen beş yıl içerisinde de Kars kalkınma planı içerisinde birinci öncelik arasında yer alıyor. Bu kapsamda Cilavuz kalkınma derneği olarak bizim birkaç projemiz var. trekking, yürüyüş rotasını oluşturulması, Kars bitkilerini tanıtan bir rehberin hazırlanması ve Cilavuz köy enstitüsü ile meşhur. Bununla ilgili bir kısa film çekimi gerçekleştirdik. Yine Cilavuz köy enstitüsü ve Cilavuz kültürünü anlatan gelecek kuşaklara aktaracak Cilavuz kültür evini oluşturduk. Bu konuda SERKA’dan destek aldık. Susuz belediye başkanlığı ve kaymakamlığı proje ortağımızdı. Cilavuz mezunları ve eğitim gönüllüleri derneği olarak da Cilavuz kültür evinin projesini gerçekleştirmiş olduk. Amaç Susuzda ve Karsta turizm gelirlerini artırmak ve gurbetteki insanların bu bahaneyle de olsa dostluğu, kardeşliği, birliği, beraberliği pekiştirmek. Bu yıl festivalin 5. si yapılıyor. Daha önce 4 tane yapıldı. Bu sene beşincisi yapılıyor. Aslında bun şenlikten festivale geçiş diyelim buna. Festivale dönüşmesinin sebebi bu bölgenin tek geçim kaynağı hayvancılık. Bunun yanına turizmi de eklemek istiyoruz. Gölü tanıttıktan sonra gelecek yıl daha kapsamlı bir festival yapılacak. Yöre halkına turizmden gelir getirilebileceğini göstermek. Ayrıca gurbette yaşayan susuzluların ve çevre köylülerin buluşması için bir vesile oldu bu festival. Bu bahaneyle Kars’a gelen insanlar hem akraba ziyaretlerini gerçekleştiriyorlar hem de festival nedeniyle birliği beraberliği güçlendiriyorlar.”
SUSUZ BELEDİYESİ PROJELER HAZIRLIYOR
Susuz Belediye Başkanı Murat Uray, “Aygır gölü şuana kadar pek tanıtılmamış. Güzel bir yer ama reklamını pek yapamadık. Bu gölün susuza önemli bir katkısı var. Birde bu gölün Kars’a yakınlığı nedeniyle çıldır gölünden daha önemli olduğunu düşünüyorum. Buranın güzelliğinin ve buradan aldığımız balıkların Susuz’a çok büyük fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Şuanda biz çeşitli projeler üretiyoruz. Buranın turizmi, balıklardan faydalanılması açısından projelerimiz var. Burada bir restoran düşünülüyor. Ankara gölbaşındaki gibi bir yürüyüş yolu düşünüyoruz. Ama biz bunları çeşitli destekler alarak yapacağız. Özellikle yol konusunda çeşitli çalışmalarımız var. Yolumuz tekrar düzenlenecek. Burası çok yağmur alan bir bölgedir. Biz geçen sene yolu yaptırdık ama su, yolu bozmuş. Şuan gelirken büyük sıkıntı çektik. Burada göle inene kadar bir asfalt düşünüyoruz. Onun çalışması var. Burada insanların bir araya gelerek kaynaşması bizim içinde çok önemlidir. İlçenin geleceği içinde çok önemli bir unsur. Belediye olarak buna çok büyük katkılar yapacağımızı projelerimiz ortaya koyuyor. İlerleyen yıllarda daha kapsamlı, daha fazla kişinin katıldığı bir festival olacak. Bunu sadece yaz mevsimi olarak düşünmeyelim. Kışın da buranın farklı bir güzelliğe kavuşacağını düşünüyoruz. Burada yapacağımız restoran tam anlamıyla oturursa kışın da buranın devam edeceği ortada. Bulunduğumuz nokta hem yüksek olarak hem de zirvede olmasıyla önemli. Gölün üzeri tamamen buz oluyor. Burada çeşitli noktalarda kış sporlarının yapılacağını düşünüyoruz. Daha farklı ne yapılabileceğini de düşünüyoruz. Zamanla ortaya koyacağız.”
SUSUZLULAR TANITIMDAN YANA
Susuzlulardan Avzi Acemoğulu, “Biz Kars halkı olarak yeteri kadar ilgi gösteremiyoruz. Ama önümüzdeki yıllarda daha farklı şeyler yapmayı düşünüyoruz. Buradaki amacımız eğlence ve çevremizdekilerle kaynaşmak. Bende buralıyım. Burası için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.” dedi.
Yılmaz Yazar, “Aygır gölü çevre köylere çok yararlı bir göldür. Bütün hayvanlarımız buradan suyunu içer. Devlette buraya el atarsa ve etrafı ağaçlandırılırsa daha güzel olur. Burası merkeze 30 Susuz’a 15 km dir. İnsanlar buraya hafta sonları geliyor. Ama gölgelenecek bir yer yok. Birde yolun bakımı yok. Mesela buraya çeşme, WC yapılmış. Her şey yerli yerinde fakat sular akmıyor. İnsanlar buraya geldiği zaman su kullanamıyor. Su da zaruri bir ihtiyaçtır.” diye konuştu.
Orhan Topaloğlu, “Bu organizasyonu yapan belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bence bugün burada Susuz ve çevre köylerinin hepsinin burada bulunması çok güzel olurdu. Çünkü birlikten dirlik doğar. 1977 yılında ben okurken 450 öğretmen mezun olmuştu. Bizim ilçemi çok güzel bir ilçe. Murat bey’de gerçekten çalışıyor. Bu çalışmaya karşılık bugün bütün köyler burada olmalıydı. Daha da görkemli olurdu. Buradan gurbettekilere de sesleniyorum inşallah seneye biraz daha duyarlı olup burada bulunalım.” şeklinde konuştu. kha