Aşıklar Dilinden Gazi Kars Mobese
Türkcell Reklamlarıyla ünlenen Karslı halk ozanları Bilal Esrarı ve Ensar Şahbazoğlu bu defa da Mobese mekanında çalıp söyledi.
“Türk Polisi halkın güvencesidir” sözünden hareketle beste yapan ozanlar Kars mobese Sisteminin kurulu olduğu binaya geçerek Türk polis Teşkilatının önemine sazlı-sözlü vurgu yaptılar.
İşte mobese sisteminden takip edilen yenilikler ve aşıkların vurgu yaptıkları sistemler:
KENT GÜVENLİK YÖNETİMİ PROJESİ ARAÇ TAKİP SİSTEMİ (A.T.S)
Araç Takip Sistemi, Kars İl Emniyet Müdürlüğü araçlarının, sayısal harita üzerinden izlenmesi ve yönlendirilmesi, Coğrafi Bilgi Sistemleri tabanlı bir projedir. İletişim alt yapısı olarak GPRS teknolojisi kullanılmaktadır. Yazılım ve mobil donanım birimlerinden oluşmaktadır. Proje, adından da anlaşıldığı gibi Coğrafi Bilgi Sistemleri, Yönetim Bilgi Sistemleri (GIS / MIS), Karar Destek Sistemleri enteg-rasyonudur.
Araç Takip Sistemi, mobil iletişim teknolojisinin kamu hayatındaki önemi çerçevesinde, emniyet hizmetlerinin de teknolojiye uygun bir hızda gelişmesini sağlamak, olaylara en kısa süre içinde müdahale etmek, kişi hak ve özgürlüklerini ön planda tutarak vatandaşa en iyi güvenlik hizmetini sunabilmek ve “toplum destekli polis” olgusunun yerleşmesi gibi hedefler için tasarlanmıştır.
TABLET BİLGİSAYAR
KARSKOM, Polis Merkezi, ilçe merkezleri, ve polis ekipleri tarafından alınan ve yönlendirilen ihbarlar ekip araçlarında bulunan tablet bilgisayarlarda görülebilmektedir. Tablet bilgisayarlar “GPRS” ile bir- birleriyle ve merkez ile haberleşmektedirler. Tablet bilgisayarlar üzerinden diğer ekip araçlarının yerlerini tespit edebilme, mesajlaşma, ihbarları yönlendirme, ekip araçlarını yönetebilme imkanı bulunmaktadır. Sayısal harita üzerinde ihbarlarla birlikte alınan konum bilgisi, olay yeri, bölgeye ait bilgiler, önemli yerler katmanlar halinde bulunmaktadır.
Projenin bir diğer özelliği ise, tablet bilgisayar üzerinde klavye ve mouse bulunmayışıdır.
Dokunmatik ekran özelliğine sahip tabletler üzerinde çalışmakta olan java temelli program, iletişim görevlerini üstlenen diğer bir program olan Commpass ile haberleşmektedir.
Klavye ihtiyacı olduğu zaman, sanal klavye tıklandığında, ekranın alt köşesinde kullanıma hazır hale gelmektedir. Fiziksel klavyenin bütün özelliklerini bir arada barındıran bir modül olarak kullanım kolaylığı ve rahatlığı sağlamaktadır.
SUÇ ANALİZİ
Araç takip ve diğer projelerden elde edilen bilgiler, “genel ve yerel polis”in suç aydınlatmasına yardımcı olmaktadır. Veriler, suç analizi konusunda yapılacak çalışmalara ışık tutacaktır. Suç analizi çalışmaları, bilgisayar destekli emniyet hizmetleri, güvenlik sevk ve yönetim sistemleri için önem taşımaktadır. Yazılım prog-ramları ile ekip otosu izleme, il, ilçe, mahalle, cadde, sokak bazında suç haritaları ile çalışabilme özellikleri bulunduğundan dolayı, suçların nokta olarak haritalanması (Geocoding) mümkündür. Yer, olay, zaman, ilişki analizleri de yapılabilmektedir. Ayrıca, suçların yoğun işlendiği bölgelerde suç yoğunluğu ve bölge ilişkileri hakkında fikir verebilecek sıcak nokta (Hotspot Analiysis) ve yakınlık (Proximity) analizleri de yapılabilmektedir. Bu verilerden yola çıkarak, suç verileri görsel ve anlamlı hale dönüştürülerek, yönetime yardımcı olmaktadır.
Mobil Sorgulama Ekranı Mernis (entegre edilebilir) EGM Veri Tabanı, Yerel Polis Veri Tabanı Araç Tescil Veri Tabanı, Pasaport Veri Tabanı
PROJENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Yazılım java teknoloji ile geliştirilmiştir. Harita sistemi “flash bellek” üzerinde bulunmaktadır. İşletim sistemi 50 MB dom bellek üzerinde çalıştırılmaktadır. İşletim sistemi olarak “Small Linux” kullanılmaktadır.
BÖLGE GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ (B.G.S)
Bölge görüntüleme sistemi, halkın yoğun olarak bulunduğu ve geçiş güzergahı olarak bilinen yerlere konulan kameralar ile, bu kameralardan alınan görüntülerin merkeze sürekli olarak aktarılıp kaydedilmesinden oluşmaktadır.
Toplumsal olayların oldukça yoğun olarak görüldüğü bölgelerde, bu olayların en kısa sürede haber alınmasında, olayın büyüklüğünün belirlenmesinde ve gelişmelerin canlı olarak izlenmesinde olayın büyüklüğüne göre kuvvet kaydırılmasında ve yönlendirilmesinde önemli yararlar sağlayacak bir sistemdir.
Bölge görüntüleme sistemi, kanunlara aykırı olarak yapılacak olan toplantı ve gösterilerde, kimlik ve suç tespitine yönelik olarak kullanılabilecektir. Plaka tanıma sistemleri ile entegre olarak çalıştırılabilecektir. Asayiş hizmetlerine yönelik olarak da fayda sağlayacak bir sistemdir. Özellikle asayişe müessir suçlara meyilli olanlar üzerinde caydırıcı etki bırakabilecektir.
BEKLENMEYEN DURUMLAR
Toplumsal olaylar ve kanuna aykırı gösterilerde, bölge görüntüleme sistemi ile bölge hakkında ayrıntılı bilgi alınarak, güvenlik önlemleri ile ilgili kararların hızlı şekilde alınması sağlanacaktır.
ADLİ OLAYLAR
Adli olaylar, kapkaç, hırsızlık, vb. polis birimleri tarafından, sıcak takip yapılması gereken durumlarda, Komuta Kontrol Merkezi Görevlileri, Bölge Görüntüleme Sistemi ile aldığı bilgiler doğrultusunda saha ekiplerini yönlendirecektir.
DEPREM
Deprem ve tabii afet durumlarında, il yönetiminin durumu anlaması, zarar tespit işlemleri, yardım ve kurtarma organizasyonları açısından, Bölge Görüntüleme Sistemi önem taşımaktadır.
KOMUTA KONTROL MERKEZİ (KARSKOM)
KARSKOM Kars şehrinin yönetimi sırasında ihtiyaç duyulabilecek her türlü bilginin toplandığı merkezdir. Olağan ya da olağanüstü durumlarda, güvenlik hizmetlerinin yönetildiği ve yönlendirildiği kontrol ve yönetim sistemidir. Komuta merkezinde bulunan dev ekranlardan, şehrin uydu haritaları üzerinde, güvenlik güçlerinin hareket ve çalışmaları izlenmektedir. Şehrin önemli noktalarına yerleştirilen 40 adet kameradan anında alınan görüntüler, bu ekranlardan izlenebilmektedir. Sistem, Kars İl Emniyet Müdürlüğü hizmetlerinde kullanılmakta olan yazılım projelerine bağlanarak, bu projeler tarafından, yönetime destek amaçlı üretilen rapor ve sorgulardan yararlanabilmektedir. Söz konusu sistem, toplumsal olaylar, yangın, sağlık, tabii afet vb. durumlar için önem teşkil etmektedir. Sistem, Kars’ta meydana gelebilecek olağanüstü bir durumda, canlı görüntü alabilmek, durum tespiti yapabilmek ve süratle en doğru müdahaleyi sağlamak amacıyla kurulmuştur. Kars’ta her değişik noktalarda olay meydana gelmekte ve bazı durumlarda, anında, etkin müdahale yapılması gerekmektedir. KARSKOM, bilgi-analiz-müdahale-yönetim işlemlerini 7 gün 24 saat sunabilecektir.
Sistem, Kars Valiliği ve Kars İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan, Güvenlik ve Acil Durum Politikası analiz çalışmalarından sonra, günümüz şartlarına en uygun, teknolojik değişimlere paralel, diğer kurumlar ile entegrasyona uygun olarak planlanmaktadır.
Acil Durum Ekipleri; “emergency” (emniyet, sağlık, itfaiye) her zaman olağandışı durumların oluşabilme ihtimalinin bilincinde olarak, gelişebilecek olaylara karşı bilinçlidirler. Olağandışı durumlar, deprem, yangın, sel, fırtına gibi doğal afetler olarak tanımlanabileceği gibi, trafik kazası, sıhhi risk, terör, şiddet gibi toplumsal içerikli olaylar olarak da tanımlanabilir.
Bu tür durumlarda, KARSKOM.’un profesyonel karar verici, koordine edici ve müdahaleci mekanizmaları harekete geçmekte ve acil durum prosedürlerini harekete geçirmektedir. Bu şekilde yaşam kurtarmak, zararları önlemek ve planlı operasyon düzenlemek mümkün olacaktır. KARSKOM, karşılaşılan tehlikenin boyutunu, terör veya şiddetten doğan zararın analizini, mümkün olan en kısa zaman içinde çıkartabilen sistemler bütünüdür. Acil durumlarda ilk müdahale ve planlama çok önemlidir.
Herhangi bir olay olduktan sonra, ya da olmadan önce, yapılacak sağlıklı planlama, acil durum operasyonunun boyutunu etkileyecektir. Sistem kaynakların israf edilmesini, toplumsal paniği engelleyecektir. Acil durum ve olaylarda, hızlı yanıt, müdahale öncesi hazırlık ve etkili müdahale önem taşımaktadır.
MOBİL ARAÇ SORGULAMA SİSTEMİ (M.A.S)
Suçlu ve zanlıların yakalanmasında, bilgi ve zaman ayrılmaz iki parametre olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevede sistem, Kars iline ait suç ve suçlu bilgilerini merkezi bilgi havuzunda toplamaktadır.
Emniyet Genel Müdürlüğü ve İç İşleri Bakanlığı tarafından, ülke genelinde hizmetler sunmak üzere oluşturulan, diğer bilgi havuzlarından sorgulama yapabilme kapasitesiyle hizmet sürelerini, zaman bakımından en kısa süreye çekebilecek şekilde tasarlanmaktadır.
Polis araçlarından, KARSKOM’dan, pasaport, ehliyet, araç tescil ve ruhsat sorgulamaları da yapılabilecektir.
İlerleyen süreçlerde, diğer kurumlar ile aramızda oluşturulması planlanan “entegrasyon standartları ve elektronik bilgi paylaşım güvenliği sözleşmeleri” çerçevesinde, “Mernis Projesi” üzerinden kimlik tespit sorgulamaları, ülke ve dünya genelinde “aranan şahıslar sorgulamaları”, çalıntı araç sorgulamaları yapılabilecektir.
Mobil sorgulamalar, “şüphelilerin” karakol ortamına götürülmeden, durumlarını tespit etmeye yarayacaktır. Suçların aydınlatılmasında, vatandaşın Emniyet ile olan işlerinde hız kazandırıcı unsurlar olarak kullanılacaktır.
Plaka algılama bilgi havuzlarından yapılacak sorgulamalar Emniyet görevlilerinin çalışmalarına hız kazandıracaktır.
Mobil sorgulamalar, istatistik bilimi açısından da önem taşımaktadır. Sorgular sayılara dökülerek, Kars genelinde suç bilgileri ile, Türkiye geneli karşılaştırma ve analizleri yapılacaktır.
ARAÇ TESCİL SORGULAMASI
Sisteme dahil olan ekip araçlarından ve mobil ünitelerden, tescil bilgi havuzunda kayıtlı araçların sorgulanması yapılabilmektedir. Araçlara ait sahiplik bilgileri, renk, marka, model, motor ve kayıt numaraları, satılma ve devir bilgileri alınabilmektedir.
Bu bilgiler, gerek plaka algılama sistemi ile entegre olarak, gerekse çalınan araçların bulunmasında önem taşıyan bilgiler olarak değerlendirilmektedir. Yapılan çalışmalar, kapkaç, çalınma, kaçak araç ithal etme gibi suçların soruşturulması için gereklidir.
Projenin bir diğer özelliği ise, tablet bilgisayar üzerinde klavye ve mouse bulunmayışıdır.
Dokunmatik ekran özelliğine sahip tabletler üzerinde çalışmakta olan java temelli program, iletişim görevlerini üstlenen diğer bir program olan Commpass ile haberleşmektedir.
Klavye ihtiyacı olduğu zaman, sanal klavye tıklandığında, ekranın alt köşesinde kullanıma hazır hale gelmektedir. Fiziksel klavyenin bütün özelliklerini bir arada barındıran bir modül olarak kullanım kolaylığı ve rahatlığı sağlamaktadır.
NEZARETHANE İYİLEŞTİRME VE KONTROL SİSTEMİ (N.İ.K.S)
N.İ.K.S, nezarethanelerin kontrolü ve düzenlenmesi amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir. Gözaltında bulunan şahısların, mümkün olan en kısa süre içerisinde işlemlerinin tamamlanması adaletin temini açısından çok önemlidir. Bu çerçevede yapılan bütün işler, kameralar aracılığı ile 24 saat kesintisiz olarak kaydedilmektedir.
Bu sayede, nezarethanelerde intihar olaylarının önlenmesi mümkün olacaktır. Gözaltında tutma aşamalarının, görüntü kaydı ile tespit edilmesi, soruşturmanın sağlığı açısında da çok önemlidir. Sorgu süresinin tamamı, sayısal olarak kaydedileceğinden dolayı, gözlem altındaki kişilerin güvenliği sağlanacak ve soruşturmanın ilerleyen aşamalarını bekleyeceklerdir. Sistem, ülkemizin güvenlik uygulamalarında, insan haklarına olan saygısı konusunda, dünya genelinde örnek teşkil edecektir. Gerektiğinde, “Avrupa İnsan Hakları Komisyonu” incelemelerinde, bir argüman olarak değerlendirilebilecektir.
Kars İl Emniyet Müdürlüğü hizmetlerini sunarken, hızla gelişmekte olan bilgi yönetim sistemlerinden istifade etmeyi ilke edinmiştir. Doğru teknolojinin, doğru işlevlerde kullanılması, daha etkin, güvenli, disiplinli ve hukuka uygun bir çalışma sistemi oluşturmaktadır. N.İ.K.S, gözaltına alınan kişilerin, nezarethaneye getiriliş anı, yapılan işlemler gözaltı süresince kayıt altına alınacaktır. Polisimizin, insan hakları açısından iç denetimini de sağlayacağı düşünülmektedir.
7 / 24 GÜVENLİK HİZMETLERİ
Sistem, 7 / 24 hizmet vermek suretiyle, gözaltında tutulan şahısların işlemlerinin, mümkün olan en kısa süre içerisinde tamamlanmasını hedeflemektedir. Bu şekilde ifade verme ve diğer aşamalarda ifade veren şahısların güvenliği, ifade alınan ve barınma ortamları, sürekli olarak denetim altında tutulacaktır.
Bu sistem ile, gözaltında tutulan kişinin güvenliği sağlanacak, gerektiğinde hakim ve savcılık makamları, hazırlık soruşturması evrelerini, her an izleme ve denetleme imkanına kavuşacaklardır.
Bu yeni sistem sayesinde işlemler hızlanacak, böylece gözaltında tutma süreleri kısalacaktır.
PLAKA TANIMA SİSTEMİ (P.T.S.)
Plaka Tanıma Sistemi; Kars ilinin önemli geçiş güzergahlarına yerleştirilmiştir. Çalıntı veya suça karışan araçların tespit edilmesi, tescil, muayene ve ceza gibi problemleri olan araçların plakalarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Kameraların yerleştirilmesinden ve bu kameralar-dan alınan verilerin, otomatik bir sistem çerçevesinde sorgulanıp, araçlar hakkında bilgi toplanmasından oluşmaktadır.
Plaka Tanıma Sistemi ile, trafikte seyir halinde bulunan araçların çalıntı olup olmadığı çok kolay bir şekilde anlaşılabileceği gibi, trafik ile ilgili birçok istatistik veri de, otomatik olarak elde edilecektir. Özellikle araç hırsızlığının çok yoğun olduğu bölgelerde, önemli faydalar sağlayacak bir uygulamadır. Belirli geçiş noktalarına kurulacak bu sistem ile suçla mücadelede önemli başarılar sağlanabilecektir.
SİSTEMİN BİLEŞENLERİ
Plaka Algılama Sisteminin içeriğini aşağıdaki öğeler oluşturmaktadır: Kamera: Görüntü almak maksadıyla kullanılır. Aydınlatma: Her koşulda, aynı kalitede görüntü alınmasını sağlamak için kullanılan ışık (genellikle kızıl ötesi) kaynağı. Çerçeve Yakalayıcı: Bilgisayarın görüntüdeki bilgiyi okuyabilmesine yarayan ve kameralarla bilgisayar arasında işlem yapan bir ara yüzdür. Bilgisayar: Linux® veya Windows® işletim sistemi çalıştıran ve PTS sisteminin okuma yazma tanımlama ve benzeri tüm uygulamalarını çalıştırmaya yarayan bir bilgisayar. Yazılım: Okuma işlemi için gerekli olan program. Donanım: Yazılımlarla ve bilgisayarlarla kameralar arasında iletişimi kuran denetleyen ve organize eden parçalar ve kartlar. Veri Tabanı: Önceden kaydedilmiş bilgilerin kayıtlı olduğu bir yerel bilgi bankasıdır. Burada okuma sonuçları, kayıtları ve isteğe göre başka kayıtlar tutulabilmektedir.
KHA