Asarkale’de bir medeniyet doğuyor

Asarkale’de bir medeniyet doğuyor

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Bafra ilçesinin 24 kilometre güneyinde, Asar Mahallesi'nin 3 km batısında Helenistik döneme ait önemli bir yerleşim merkezi olan Asarkale'de kazı çalışmaları başlatıldı.

Samsun'un Bafra ilçesinde bulunan Asarkale'de kazı çalışmaları başladı.

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Bafra ilçesinin 24 kilometre güneyinde, Asar Mahallesi'nin 3 km batısında Helenistik döneme ait önemli bir yerleşim merkezi olan Asarkale'de kazı çalışmaları başlatıldı. İlk günden itibaren buranın çok önemli bir medeniyet merkezi olduğu anlaşıldı.

"Anadolu'nun çok önemli medeniyet merkezlerinden biri"

Kazı çalışması hakkında bir açıklama yapan Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, "Kültür seferberliğimiz müzelerin inşası, kütüphanelerin inşa ve ihyası tanıtım faaliyetlerinin tüm mecralarda yoğun bir şekilde sürdürülmesi ile devam ediyor. Şimdi arkeolojik kazılarımıza bir yenisini daha ekledik. Asarkale bilindiği üzere bölgenin en eski medeniyet merkezlerinden biridir. Bu bölgede 1971'den beri çalışmalar yapılmaktadır. Ancak ilk defa Bakanlığımız, Samsun Valiliğimiz ve Bafra Belediyemiz iş birliği ile müze müdürlüğümüz koordinesinde kazı çalışmalarını başlattık. Burada Helenistik dönem, Roma dönemi, Selçuklu ve Osmanlı dönemi izlerini görüyoruz. Müstahkem bir kale, yerleşim alanları, surlar, sarnıçlar, yer altı geçitleri, basamaklı tüneller gibi mimari harikası bir yapı ile karşılaştık. Çevre temizliği yapıldı. Surlar genel anlamda ortaya çıkarıldı. Koruma ve kazı çalışmaları devam etmektedir. Burası Anadolu'nun çok önemli medeniyet merkezlerinden biri olması hasebiyle çok kısa zamanda turizme açılacak kaya mezarlarıyla birlikte bir gezi rotası oluşturulacak. Samsun ve bölge turizmine katkı sağlayacaktır" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Önceki ve Sonraki Haberler