Arınç: 'Cumhurbaşkanımızın elbette hakkıdır'
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Bakanlar Kurulu'nu toplantıya davet etmek ve kendi başkanlığı altında bu toplantının yapılmasını talep etmek, Sayın Cumhurbaşkanımızın elbette hakkıdır' dedi.
Arınç: 'Cumhurbaşkanımızın elbette hakkıdır'
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Bakanlar Kurulu'nu toplantıya davet etmek ve kendi başkanlığı altında bu toplantının yapılmasını talep etmek, Sayın Cumhurbaşkanımızın elbette hakkıdır' dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Bakanlar Kurulu'nun toplanmasından istifade etmeyi ümit ettiklerini söyledi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "19 Ocak'ta da itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Bakanlar Kurulumuz toplanacak. Bu belki yeni Cumhurbaşkanımız seçildikten sonra yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısı olacak" dedi.
Yılın son Bakanlar Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da toplandı. Yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, "Bugün 2014 yılının son Bakanlar Kurulu toplantısını yaptık. Hem bir muhasebe, bugüne kadar yapılanlar, elimizdeki konular, bunların gerçekleşme oranları hem de yeni yıla ait bazı beklentilerimizi hem Sayın Başbakanımız ve bakan arkadaşlarımız dile getirdi. Birkaç gün sonra yeni yıla girmiş olacağız kısmet olursa. Bu hafta yeni umut, yeni heyecan ve yeni beklentilerin olduğu 2015 yılıdır. Bu vesileyle tüm halkımızı en kalbi duygularımızla muhabbetlerimizle selamlıyoruz. 2015 yılının ülkemize, milletimize ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"Yeni yılda Bakanlar Kurulu toplantılarımızı önümüzdeki hafta 5 Ocak'ta daha sonra 12 Ocak'ta yapacağız" diyen Arınç, şöyle devam etti: "Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız da açıkladılar, 19 Ocak'ta da itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Bakanlar Kurulumuz toplanacak. Bu belki yeni Cumhurbaşkanımız seçildikten sonra yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısı olacak. Önemli bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Hem Bakanlar Kurulumuz açısından hem Türkiye kamuoyu ve milletimiz tarafından bu toplantıya özel bir önem verileceğini düşüyorum. Şüphesiz bu toplantı yapılabilir. Anayasamız hatta görev olarak bunu Sayın Cumhurbaşkanımıza yüklemektedir. Anayasamızın 104. Maddesinin B fıkrasında Sayın Cumhurbaşkanının Yürütmeye Ait Görev ve Yetkileri kısmında gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmek veya Bakanlar Kurulu'nun başkanlığı altında toplantıya çağırmak görevi de kendisine verilmiştir. Esasen Sayın Cumhurbaşkanımız da hem seçilmeden önce hem de seçildikten sonra bu tür toplantıları yapmanın uygun olacağını ifade etmişlerdi. Biz de Anayasanın bu emri hükmünce Sayın Cumhurbaşkanımız Başkanlığı'nda Bakanlar Kurulu'nun toplanmasını uygun buluyoruz ve bundan istifade edebileceğimizi ümit ediyoruz.
Şüphesiz Anayasanın verdiği bu yetki özellikle muhalefet partileri tarafından istismar edilmektedir, farklı açılarda değerlendirilmektedir, farklı anlamlar yüklenmektedir ancak Anayasanın bu hükmü gereğince Sayın Cumhurbaşkanımız, ilk defa halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı olarak bu yetkilerini kullanmakta elbette takdir edilecek bir davranış içindedir. İnşallah sanıyorum ki 19 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bu toplantımız yapılacaktır. Bugün bu toplantıyı Sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmişlerdir, esasen Başbakanımız da Bakanlar Kurulu'nda bugünden çok daha önce Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşerek toplantı gününü birlikte kararlaştırdıklarını ifade etmişti. Dolayısıyla 5 Ocak tarihi üzerinde Sayın Başbakanın daha sonra benim söylediğim bazı sözlerin bu kapsamda gerçekleştiğini hepimiz görüyoruz. Bakanlar Kurulu'nu toplantıya davet etmek ve kendi başkanlığı altında bu toplantının yapılmasını talep etmek, Sayın Cumhurbaşkanımızın elbette hakkıdır, bunu Sayın Başbakanımız ve kendilerinden başka da açıklayacak veya yorumlayacak bir başka kişinin olması doğru değildir."
"MGK SİYASET BELGESİ'NİN DEĞİŞTİRİLİP DEĞİŞTİRİLMEYECEĞİ KONUSUNDA MGK'DA BİR GÜNDEM MADDESİ OLDUĞUNU SANMIYORUM"
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "MGK Siyaset Belgesi'nin değiştirilip değiştirilmeyeceği konusunda MGK'da bir gündem maddesi olduğunu sanmıyorum" dedi.
Yarın yapılacak yılın Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı öncesi Bakanlar Kurulu'nda Kırmızı Kitap'ta değişiklik yapılması yönünde bir karar alınıp alınılmadığının sorulması üzerine Arınç, "MGK gündemi ve tarihini belirleme yetkisi münhasıran Sayın Cumhurbaşkanımıza ait. MGK Genel Sekreterliği de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda ilgili kurumlarla istişare ederek gündemini hazırlıyor, hangi konuların görüşüleceği konusunda iştirak edecek olan üyelere bilgi veriyor. Şüphesiz, bu toplantılarda konuşulan bilgiler, bildiri halinde toplantı sonunda kamuoyuna yayınlanıyor. Konuyla ilgili tarihte açıklanan bildiriye bakarsak bunun işaretlerini görebiliriz. Bakanlar Kurulumuz da alınan kararlar doğrultusunda her zaman çalışmalarını yapmaktadır. Ancak MGK Siyaset Belgesi'nin değiştirilip değiştirilmeyeceği konusunda MGK'da bir gündem maddesi olduğunu sanmıyorum. Bu konuyu çalışmak ve belirlenen konular üzerinde bir neticeye vardıktan sonra belki MGK'da bunu konuşmak icap edebilir" yanıtını verdi.
SUİKAST TEŞEBBÜSÜ
Bir gazetecinin, "Size yönelik daha önceki suikast iddialarıyla birlikte kozmik oda konusunda bazı şüpheleriniz olduğunu söylediniz, bunu biraz açabilir misiniz? Elinizde istihbari bir bilgi mi var yoksa tamamen kişisel bir konuşma mı?" sorusu üzerine, "Geçen bir haber kanalında fazlasıyla detaylı olarak açıkladım. Bilgim sadece o kadardı. 9 veya 19 Aralık 2009'da yani neredeyse 5 seneyi bulan bir zaman sürecinde benimle ilgili konuşulan bu konuda artık gına geldi. O tarihten bu yana kaç savcının elinden geçti bilemiyorum, neler toplandı, yeterli mi, değil mi, dava niçin açılmadı veya niçin takipsizlik kararı verilmedi. Ben de dışarıdan takip ediyorum. Bu konuda bazı milletvekilleri Adalet Bakanımıza sözlü ve yazılı soru önergeleri verdiler. Onlara verilen cevapları biliyorum. Anayasanın 138. Maddesi kapsamında 'Bu konuda bilgi vermeyiz, soruşturmalar gizlidir, adli konularda da başka kurum ya da kuruluş bizden belge, bilgi talep etmesin' diye bunları ifade ediyorlar" dedi.
"BU İŞİM MAĞDURU DURUMUNA GELDİM"
"Şahsım merak etmekle birlikte bu konuya müdahil olmadım, olamadım" diye konuşan Arınç, şunları kaydetti: "Çünkü benim herhangi bir savcıyı, başsavcıyı arayarak, bu iş ne oldu demem belki mümkündür ama bunun yanlış anlaşılabileceğini düşündüm. Bizler kamuoyunun önünde olan insanlarız. Acaba ne söylemek istiyor, neyi öğrenmek istiyor, acaba bir talimat mı veriyor. Böyle bir dedikoduya yol açmamak için ben bu olaya bakan hiçbir savcıyı tanımam, hiçbirisiyle de görüşmem olmadı. 5 sene oldu niçin bu dava açılmadı veya bu dosya neden kapanmadı, bunu düşündüğümü zaman içinde bir kuşku oluşuyor. Bu sadece bende mevcut olan bir endişe, tedirginlik ve kuşkudur. Yani Türkiye'de her olay aradan bu kadar zaman geçtikten sonra aydınlanabilir. Bununla ilgili elde yeterli bilgilerin de olması doğaldır. Peki nedir bu başıma gelen? Eğer bu konu henüz kapanmayacaksa o zaman ben farklı şeyler düşünmeye başlıyorum. Devlet içinde bazı paralel yapılanmaların için karıştığı bazı olaylar var. Bunların bir kısmı yargıda bir kısmı soruşturmadadır ve eğer bu olay sebebiyle devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerine kozmik odanın aranmasıyla suretiyle girilmiş ve benim olayımla hiç ilgisi olmayan başka konularda bir kısım dokümanlar elde edilmiş ve bunlar da kullanılmış olabilir mi? Benim ismim üzerinden böyle bir soruşturmaya başlanılmış ama bu iş başka noktalara çekilmiş olabilir mi? Bunu herkesin düşünebileceğini söylüyorum. Ben de böyle bir kuşkuyu yaşadığımı söyledim. Ama umarım bu sadece bir kuşku olarak kalır ve yakın zamanda bu dosya kapanır. Ya dava açılmak ya da takipsizlik kararı verilmek suretiyle. İkisine de saygı duyacağım. Yeter ki her gün dedikodu, ileri geri sözler, yalan yanlış suçlamalar olmasın. Ben bu işin mağduru durumuna geldim. Dolayısıyla o tarihten bu yana emekli olmuş subaylar vardır, belki hayatını kaybetmiş insanlar vardır. Eğer bir komploya gidilmiş ve bu komplo benim ismim üzerinden yapılmışsa bunu affetmem mümkün değil. Ben adaletin her şeyi bütün gerçeğiyle ortaya çıkaracağına inanıyorum. İçimdeki bir kuşkuyu ifade etmiştim, bunun ötesinde de bir bilgiye sahip değilim."
FETHULLAH GÜLEN'LE İLGİLİ KIRMIZI BÜLTEN KARARI
"Hakkında yakalama kararı çıkan Fethullah Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılmasıyla ilgili Sayın Adalet Bakanı bir bilgilendirme yaptı mı?" sorusunun da cevaplandıran Arınç, "Bunlar bizim gündemimizde olan şeyler değil ancak Adalet Bakanımızdan edindiğim bilgiyi size aktarıyorum. Erzurum İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı Danıştay bozmuştur. Yani zamanında alınmayan pasaport için gerekli şartların bugün mevcut olmadığına karar vermiştir. Özetle söylüyorum; Danıştay'ın bu kararı ait olduğu mahkemeye dosya olarak gidecektir. Mahkeme uyarsa ne ala, uymaz eski kararında ısrar ederse o zamanda Danıştay, İdari Dava Dairelerine gidecektir. Henüz bu kararın kesinleşmemiş olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kırmızı bülten konusu da Sulh Ceza Hakimini verdiği kararla Adalet Bakanlığımıza gönderildiğini biliyoruz ama Sayın Bakanımız henüz bu kararın kendilerine gelmediğini ifade ediyor. Ceza Muhakemesi Kanunu ve diğer ilgili mevzuatla böyle bir talebin bakanlığa ulaşması halinde yapılacak işlemler bellidir. Bu işlemler karşısında gereği en kısa zamanda yerine getirilecektir" ifadelerini kullandı.
"MADENCİ İŞVERERENLERE YENİ BİR KANUNİ DÜZENLEMEYLE EK MALİ KÜLFETLER GELİYOR"
"Madenler ilgili maliyetlerde çıkan fiyat farkını devlet mi ödeyecek?" sorusuna ise Arınç, "Devlet rödovans yoluyla mal alımı yoluyla sözleşmeler yapmış olabilir, yani şu kadar yılla buradan kömür çıkaracaksın ben bu kömürü senden şu kadar süreyle alacağım, senede bin tondan aşağı olmamak üzere fakat şu kadar ücret karşılığı alacağım. Buna göre iki taraf anlaşmışsa, rödovans ve alım sözleşmeleri imzalanmışsa o zaman bu teklifi veren işveren işçi ücretlerini biliyor, çalışma saatlerini, maden rezervini biliyor demektir, şartnameyi ona göre kabul etmiş demektir. O tarihte bu şartlar ve ölçüler içerisinde bu anlaşmayı imzalamış olan işveren tarafına yeni bir kanuni düzenlemeyle ek mali külfetler getirdik, hakperest olmak lazım... Sözleşme o günlü şartlarda ne kadar geçerliyse bugünkü yeni şartlarda o kadar ek külfet gelmiş demektir, devlet bunu vicdanlı bir devlet olarak düşünüyor. Bu işyeri açık kalsın. Bu ek mali külfetlerin biz ödeyelim diye düşünüyor. Sevk ettiğimiz tasarının özü budur" cevabını verdi.
YETİŞTİRME YURTLARI
Başbakan Davutoğlu'nun geçen hafta sevindirici bir olayı gerçekleştirdiğini dile getiren Arınç, bunun Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında yetiştirme yurtları olarak bilinen kurumlarda yetişen gençlerden pek çoğunun iş sahibi olduğunu söyledi.
Arınç, "Bunlardan 18 yaşını dolduran 2 bin 375 kişi kamuya atanmış oldu. Kalan 2 bin 188 kişi için önümüzdeki Nisan ayında yeniden atama yapılacak. İlkokul ve ortaokul mezunu olanlar kura ile diğerleri ise KPSS sınavı sonuçlarına göre. Özellikle kimsesiz, himayesiz belki bir ölçüde terk edilmiş olan çocuklarımızın sığındığı ve 18 yaşını bitirerek ayrıldığı yurtlardan çıkan evlatlarımızın son 12 yıl içerisinde 16 bin 792 kişinin ataması yapılmıştır. Bu gençlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
CİZRE'DE ÇIKAN OLAYLAR
Arınç, Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşanan olayların Bakanlar Kurulu gündeminde olduğunu belirtti.
Başbakan Yardımcısı Arınç, "Bu olaylar, İçişleri Bakanlığımızın, Valiliklerden gelen bilgilerin değerlendirmesi yapıldı. 27 Aralık 2014 Cumartesi akşamı 3.30'dan itibaren Cizre'de meydana gelen olaylarda maalesef 3 vatandaşımız hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Bunların tedavileri devam ediyor, gerekli müdahaleler yapıldı ve güvenlik önlemi alındı. Bu arada kırsaldan Cizre'ye girmeye çalışan 2 örgüt mensubu da yakalanmış oldu. Şu anda Cizre'de olayların yaşandığı günlere hitaben olumlu noktada asayişin tamamen sağlandığını ve sükunetin avdet ettiğini söyleyebilirim. Bu olayların elbette farklı sebepleri de olabilir. Bunlardan bir kaç tanesini saymam mümkün olacak. Bu olaylar yıllardır terörden beslenenlerin, terörü bir rant olarak görenlerin eski alışkanlıklarından vazgeçmemek için ayak sürüdüklerini, PKK içerisinde derin yapılanmaların olduğunu, Çözüm Süreci'ndeki ilerlemelerin bu derin yapıları rahatsız ettiğini, son derece otoriter bir yapıya sahip olan örgütün bölge genelinde herhangi bir farklılığa, değişik bir sese ve renge de tahammül edemediklerini gösteriyor. Biz bütün kurum ve kuruluşlarımızla olaya müdahale ettik, durumu kontrol altına aldık ve elbette çözüm sürecinin bu tür olaylardan etkilenmemesi için bugüne kadar sürdürdüğümüz kararlı tavrın devam etmesi konusunda da mutabakata varmış olduk" açıklamasında bulundu.
KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın toplantıda kendi alanına ilişkin bilgiler verdiğini belirten Arınç, şöyle devam etti: "Kişisel Verilerin Korunmasıyla İlgili Kanun Tasarımızı TBMM'ye sevk ettik. Bu son derece olumlu bir kanun tasarısıdır. Aynı zamanda AB Muktesebatı içinde yerine getirmemiz bir görevdir. Maalesef bununla ilgili olarak CHP Grup Başkanvekili Sayın Levent Gök'ün açıklamaları olmak üzere sanki 'Toplu halde fişlemeler yapılacaktır, eski günlere dönülecektir' şeklinde bir açıklama var. Bu bilgisizlikten kaynaklanıyor. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu aslına özel hayatın gizliliğini ve şahsi bilgilerin muhafaza edilmesini amaçlayan bir sistemdir. Kanunun içeriğine bakmadan, sevk edilme amacına bakmadan bunu bir fişleme olarak kamuoyuna takdim etmek fevkalade yanlıştır. Görebildiğimiz kadarıyla Sayın Levent Gök, Türkiye'yi muhaberat devletine götürür, devlet eliyle herkes fişleniyor, asıl amaç muhalefeti sindirmek' gibi slogan bazı açıklamalar yapmış ve hükümeti eleştirdiğini zannetmiştir... Kanun kapsamında öngörülen bireylerin sağlık, etnik köken, dini inançları, özel nitelikli kişisel verilerine ilişkin herhangi bir şikayet, başvuru ve rahatsızlıklarını iletebilecekleri bir kurulun oluşturulması son derece önemli bir adımdır. Kanun, çağdaş hukuk normları içinde ve insanların özel hayatının korunmasını amaçlayan fevkalade olumlu bir kanun tasarısıdır. Meclisimizde öncelikli olarak görüşülecektir."
MADEN KANUNU ÇIKIYOR
Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da bir sunum yaptığını vurguladı. Maden Kanunu üzerindeki çalışmaların tamamlandığını hatırlatan Arınç, "Bugün onun geniş bir şekilde sunumu yapıldı, uygun görüldü, imzalanıyor ve TBMM'ne sevk edilecek" dedi.
KREDİ VE BURSLARDA ARTIŞ
Kredi ve burslarda artış yapılacağını belirten Bülent Arınç, "2014 yılında kredi ve burs miktarı aylık 300 lirayken 2015 yılında 330 liraya yükseltiliyor, yüksek lisans öğrencilerine bunun iki katı olan 660 lira ödeyeceğiz, doktora öğrencilerine ise üç katı olan 990 lira ödenecek" dedi. Arınç, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda barınmakta olan öğrencilere sağlanan besleme yardımının 2014 yılında günlük 7.30 lirayken 2015 yılında günlük 8 liraya yükseltileceğini açıkladı.
KAMU AKARYAKIT ALIMLARININ RASYONELLEŞTİRİLMESİ PROJESİ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de önemli bir sunum yaptığını belirten Arınç, "Sayın Başbakanımız 25 dönüşüm kapsamında projeleri açıklamaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesini Maliye Bakanlığımız hayata geçirecek. Bu da kamu akaryakıt alımlarının rasyonelleştirmesi projesidir. Burada israfı önlemek istiyor ve rasyonel bir şekilde akaryakıt kullanımını teşvik etmek istiyoruz. Kamuda akaryakıt kullanımı son yıllarda 4 ile 5 milyar arasında bir masrafı gerektirmektedir. Bu politikamızın temelinden israfın önlenmesi var" dedi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI GÜLLÜCE'DEN CBS SUNUMU
Arınç, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin ise Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) hakkında bir sunum yaptığını belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun son derece önemli bir projeyi gündeme getirdiğini söyleyen Arınç, "Sakarya Meydan Muharebesi'nin cereyan ettiği topraklar üzerine yani Polatlı'da büyük bir başarı kazanmıştık. Sakarya Meydan Muharebesi'nin geçtiği yerde 13 bin 850 hektar, Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı inşa edeceğiz" dedi.