Ardahan'da Uluslararası Sempozyum!
Ardahan Üniversitesi başkanlığında, 2009 yılında 7 üniversite ile kurulan ve üye sayısını kısa sürede 65'e çıkaran Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), ulusal ve uluslararası çapta yankı uyandıracak nitelikteki önemli bir organizasyona daha öncülük yap
Ardahan'da Uluslararası Sempozyum!
Ardahan Üniversitesi başkanlığında, 2009 yılında 7 üniversite ile kurulan ve üye sayısını kısa sürede 65’e çıkaran Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), ulusal ve uluslararası çapta yankı uyandıracak nitelikteki önemli bir organizasyona daha öncülük yaptı.
Başkanlığı ve Sekretaryası Ardahan Üniversitesi tarafından yürütülen KÜNİB ve Azerbaycan Qafqaz Üniversitesi işbirliği ile planlanan “Kafkasya’dan Anadolu’ya Kültür Köprülerimiz-Uluslararası Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik Sempozyumu”nun ilk bölümü 21 Kasım 2013 Perşembe günü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.
Saat 09.30’dan itibaren açış konuşmalarıyla başlayan sempozyuma Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, Azerbaycan Res. Dini Qur. İş Üzre Dövlet Kom. Başkanı Yardımcısı Gündüz İsmailov, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü ve Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Qafqaz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, İslam Konferansı, Diyalog ve İşbirliği, Gençlik Formu Temsilcisi Elmeddin Mehdiyev, Araştırmacı-Yazar Ömer Tuğrul İnançer, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda rektör, akademisyen ve basın mensubu katıldı.
İslam Konferansı, Diyalog ve İşbirliği, Gençlik Formu Temsilcisi Mehdiyev: “Seyyid Yahyâ Şirvânî Tüm Dünyada Hak Ettiği Kıymeti Bulmuştur”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sempozyumun ilk açış konuşmasını İslam Konferansı, Diyalog ve İşbirliği, Gençlik Formu Temsilcisi Elmeddin Mehdiyev yaptı. Eskişehir’de düzenlenen programa katıldığı için çok mutlu olduğunu belirten, “Seyyid Yahyâ Şirvânî gibi kültürel değerlerimize sahip çıkmak ve bu manevi değerlerimizi paylaşmak için yapılan girişimleri çok önemli buluyorum. Çünkü Seyyid Yahyâ Şirvânî sadece Türk ve Müslüman coğrafyasında değil, tüm dünyada hak ettiği kıymeti bulmuştur. Nitekim UNESCO’nun 2013 Yılını Seyyid Yahyâ Şirvânî yılı ilan etmesi bunun göstergesidir.” dedi. Ayrıca program çerçevesindeki oturumlara katılacak olan tüm bilim insanlarına başarılar dileyen Mehdiyev, “Ve tüm katılımcılara, konferansı organize eden Kafkasya Üniversiteler Birliği’ne, Ardahan Üniversitesi’ne, Osmangazi Üniversitesi’ne ve Eskişehir Valiliği’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Programda Halvetîlik’e değinen Araştırmacı - Yazar Ömer Tuğrul İnançer, Halvetîlik’in yıllarca tam anlamıyla ele alınmadığını, bu nedenle söz konusu sempozyumun ufuk açıcı olacağını vurguladı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, toplumların kültürel miraslarına sahip çıkmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, “O bakımdan biz Eskişehir Osmangazi Üniversitesi olarak, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti faaliyetlerinin bir gönüllü destekleyicisi olarak, böyle bir sempozyumun üniversitemizde gerçekleşmesinden onur duyuyoruz” dedi.
Qafqaz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saniç, eserleri Anadolu’dan Balkanlara ve Kafkasya’ya kadar uzanan Seyyid Yahyâ Şirvânî ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalara destek verdiklerini bildirerek, “Bu nedenle söz konusu bilimsel organizasyonu düzenleyen Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı Sayın Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’a, Milli Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Nabi Avcı’ya ve Eskişehir Valisi Sayın Güngör Azim Tuna’ya çok teşekkür ediyorum” dedi.
KÜNİB Başkanı Korkmaz: İnsan Geçmişi Anarak Kendi İçinde Oturmayı Öğrenebilir
Programda konuşan Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ise, Yunus Emre’nin “İlim, ilim bilmektir… İlim, kendin bilmektir… Sen kendini bilmezsen, bu nice okumaktır…” sözlerini hatırlatarak, bu çerçevede toplumların kendi kültürel değerlerini bilmesinin önemine değindi. Günümüzde özellikle doğu toplumlarının kendi varlıklarıyla ilgili gerçek bilgilere sahip olamamasının büyük bir problem olduğunu söyleyen KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Herhalde yeryüzünde insanın talihsizliği, kendi olamamaktır. Öteki olmaktır. İşte kendi evinizde ve coğrafyanızda öteki olarak yaşamayı seçmek büyük bir sorundur. Bu kadar derin kültür kökleri ve irfan kaynakları olan toplumların, bu zenginlikleriyle ilişkiye geçememeleri doğu toplumlarının en büyük yaralarından birisidir. Oysaki felsefi olarak insan geçmişi anarak, ancak kendi içinde oturmayı öğrenebilir. Bizim kendi içimizde oturabilmeyi öğrenebilmemiz için, işte bu irfan ve ışık kültürümüzle bağlantı içinde olmamız, temas kurmamız ve onları iyi okuyabilmemiz gerekiyor” dedi.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şişman: KÜNİB, Üniversitelerarası İşbirliği Konusunda Atılmış Tarihi Bir Adımdır
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın başkanlığında kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin “üniversitelerarası işbirliği” açısından atılmış tarihi bir adım olduğunu belirtti. Bu bağlamda ulusal ve uluslararası arenada ses getiren faaliyetlere ve projelere imza atmayı sürdüren KÜNİB’in Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik ile ilgili organize ettiği söz konusu sempozyumun da bu konudaki en güncel örneklerden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şişman, “Günümüzün postmodern dünyasında, değerlerin sürekli tartışıldığı ve yeniden inşa edilmeye çalışıldığı bir dünyada, bizim manevi dinamiklerimizin yeniden keşfedilmesi ve sahip olduğumuz kültürel değerlerin modern toplumun ihtiyacı olduğu; ve çözmek durumunda olduğu problemlere de bir şifa niteliğinde olacağını düşünüyorum. Bu bakımdan bu toplantının son derece anlamlı olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Azerbaycan Res. Dini Qur. İş Üzre Dövlet Kom. Başkanı Yardımcısı Gündüz İsmailov, Türkiye ile Azerbaycan halkları arasındaki ortak bağlardan bahsederek, “Bir millet, iki devletiz. Bu iki devletin bu kadar yakın olması, bizim için büyük bir şanstır” diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yılmaz: Halvetîlik, Türkiye ve Azerbaycan Arasındaki Gönül Köprülerinden Biridir
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, Türkiye ve Azerbaycan’da yaşayan insanlar arasında kültür köprüleri yer aldığını belirterek, “Kültür köprülerinin en önemlisi hiç şüphesiz gönül köprüleridir. Bu yüzden bizler bu toprakların insanları olarak, gerek Türkiye’de yaşayan, gerekse Azerbaycan’da yaşayan insanlar olarak, yani bir milletin mensupları olarak, tarihe baktığımızda bu topraklarda gönül köprüsü kurmuş gönül erlerimiz var.” diyerek, bu bağlamda Halvetîlik’in söz konusu kültürel bağların en önemli göstergelerinden biri olduğunu ifade etti.
Eskişehir Valisi Tuna: Seyyid Yahyâ Şirvânî Manevi Bir Rehberimizdir
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, vefatının 550. yılı münasebetiyle UNESCO tarafından 2013 Seyyid Yahyâ Şirvânî yılı ilan edildiğini hatırlatarak, “Ben Seyyid Yahyâ Şirvânî hazretlerini uluslar arası boyutta ele alan bu sempozyumun verimli geçmesini temenni ediyorum.” dedi. Ayrıca 14. ve 15. Yüzyıllarda Azerbaycan’da kurulan Halvetîlik’in başta Kafkasya ve Anadolu olmak üzere Osmanlı coğrafyasında ve tüm dünyada büyük bir etki bıraktığını da vurgulayan Tuna, “Geniş ve etkili tesiriyle maneviyatımız üzerinde derin izler bırakmış olan Seyyid Yahyâ Şirvânî, Halvetîlik yolunda manevi bir rehber olarak büyük hizmetlerde bulunmuştur. “ diye konuştu.
Sempozyum Çerçevesinde Bilimsel Oturumlar Düzenlendi
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Eskişehir Valiliği ve Osmangazi Üniversitesi’nin de destek verdiği program çerçevesinde Kafkasya’nın en büyük tasavvufçularından biri olan Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik hakkında bilimsel oturumlar gerçekleştiriliyor. Saat 14.00’dan itibaren başlayan sempozyumda Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik ile ilgili tarihsel, kültürel, toplumsal ve edebi boyutlarıyla birbirinden zengin tebligatlar sunuluyor.
Programın İkinci Bölümü 24 - 26 Kasım 2013 Tarihleri Arasında Bakü’de Yapılacak
21 - 22 Kasım 2013 tarihleri arasında Eskişehir’de düzenlenen sempozyumun ikinci bölümü 24 - 26 Kasım 2013 tarihleri arasında Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de gerçekleştirilecek. Bakü’de saat 09.00’da Seyyid Yahyâ Şirvânî’nin kabir ziyaretiyle başlayacak olan program, 25 Kasım 2013 Pazartesi günü saat 09.30’da Beynelhalk Muğam Merkezi’ndeki açış konuşmaları ile devam edecek. Açış konuşmalarının ardından saat 14.30’dan itibaren Qafqaz Üniversitesi’nin altı farklı konferans salonunda eş zamanlı oturumlar yapılacak. Dünyanın dört bir tarafından tasavvufçu, edebiyatçı ve bilim insanının katılacağı programda Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik ile ilgili kapsamlı değerlendirmeler yapılacak. Program, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın başkanlık yapacağı değerlendirme oturumunun ardından sona erecek.