Ardahan'da Kurtuluş Coşkusu
Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95’inci yıl dönümü, kentte çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Törenler, sabah saatlerinde Valilik önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Çelenk törenine Ardahan Valisi Ahmet Deniz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın ve Belediye Başkanı Faruk Köksoy’un yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Törende Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.
Kongre Caddesi’nde devam eden törende konuşan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, son günlerde meydana gelen terör olaylarını kınadı.
Köksoy, "Aziz vatanımızın bölünmez bütünlüğü ile muhterem milletimizin birliği, dirliği ve huzuru için görev yaparken kandan ve candan beslenen emperyalist devletlerin maşası hain bölücü terör örgütü ve örgütlerinin silahlı ve bombalı saldırıları ve eylemleri ile rahmete kavuşmuş İstiklal şairimizin ’Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın’ dediği gibi tarihe sığmayan şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Yaralı gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Yine Ankara’daki son terör eylemini de lanetleyerek ölen vatandaşlarımıza rahmet, yakınlarına sabır ve metanet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum" dedi.
Kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 95’inci yıl dönümünü kutladıklarını söyleyen Köksoy, "Birinci Dünya Savaşı sonu Rusya’daki Bolşevik ihtilali sonucu Çarlık Rusya ve ordularının evliya’i selaset denilen Kars, Ardahan, Batum bölgesinden çekilmesi sonucunda Ardahan bu sefer de İngiliz ve Gürcülerin işgaline uğramıştır. Bölge insanı tekrar büyük katliam ve zulme maruz kalmıştır. Bunun üzerine 5 Kasım 1918’de ilk müdafai hukuk teşkilatı olarak Kars’ta bulunan milli şura adlı geçici hükumete katılmış ve 6 ay süresince doğuda Ermenilerle, kuzeyde Gürcülerle mücadele edilmiştir. Milli şura hükümetince Mondros Mütarekesi reddedilmiş ve birinci Ardahan Kongresi 3-5 Ocak 1919, ikinci Ardahan kongresi 7-9 Ocak 1919 ile kurtuluşa yol açılmıştır. Ardahan, Kazım Karabekir Paşa ve Halit Paşa komutasındaki ordumuz tarafından 23 Şubat 1921’de düşman işgalinden kurtarılmıştır" ifadelerini kaydetti.
Köksoy, "’Boğazlar boğazımız, Kars-Ardahan bel kemiğimizdir’ diyen Kazım Karabekir Paşa bu toprakların kıymetini, vatanımızın ayrılmaz stratejik bir bölümü olduğunun önemini anlatan bu sözleri sarf etmiştir. Bu sözler doğrultusunda altında kefensiz yatan şehitlerimizi, çocuklarımızı, mazlumlarımızı unutmadan bu mübarek topraklarda yaşamanın vebalini düşünerek şehitlerimize ve atalarımıza laik olmalıyız. Fitne odaklarına fırsat vermeden birliğimize, huzurumuza sahip çıkmalıyız. Şairimizin ’Girmeden tefrika bir millete düşman giremez, toplu vurdukça o yürekler top sindiremez’ sözleri bu hususu en iyi şekilde anlatmaktadır. Unutulmamalı ki bu hilal ve yıldızlı al bayrak altında yaşamayı kara sevda ile isteyenler ve ölümü düşünmeyenler olmasaydı belki bizler bugün bu rahatlığı yaşayamayacaktık. ’Hattı müdafaa yoktur, sattı müdafaa vardır, bu satıh bütün vatandır’ diyen ve Kurtuluş Savaşı’nı kazanan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyoruz" şeklinde konuştu.
Şiir dinletisi ile devam eden tören, atlı birliklerin gösterisiyle son buldu.
"YANIK CAMİ ŞEHİTLİĞİNE ZİYARET"
Kongre Caddesi’ndeki törenin ardından, atlı birliklerin önderliğinde protokol ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile Halilefendi Mahallesindeki Yanık Cami Anıtı’na kadar yürüyüş yapıldı. Şehitlikte Ruslar ve Ermeni çeteleri tarafından yakılarak şehit edilen Türkler için dua edildi.
Yürüyüşe katılan atlı birlikler ile aşıkların yol boyu atışması vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.