Aras boylarında yonca biçimi başladı
Kars ve Iğdır illerinin sınırını belirleyen Aras Nehri boyundaki köylerde yonca biçimi hummalı bir şekilde başladı.
Erzurum ile birlikte Kars’ın Kağızman ve Digor, Iğdır’ın Tuzluca ilçesinin yüzlerce köyüne can veren Aras Nehri, yöre halkının ekmeğini temin etmeye devam ediyor.
Nehrin her iki tarafında geçimini tarım ve hayvancılıkla idame ettiren Kars ve Iğdırlılar, modern makinelerle yonca ve diğer yem bitkilerini biçmeye başladı. Milyonlarca yıl boyunca Bingöl dağlarından koparak topladığı alivyonları Erzurum, Kars ve Iğdır boyunca yayan Aras Nehri, ülkemiz topraklarını 548 kilometre katederek Hazar Denizi’ne dökülüyor.
Her bir köyü farklı rakımlarda olan Kars’ın köylerinde ise değişik iklimsel özellikler nedeniyle bazı yerlerde yıl boyunca ancak bir kez ot biçimi yapılıyor. Fakat Aras Nehri’nin bereketli suları ile sulanan nehir boylarında ise yılda 3 kez yonca ve ot biçimi yapılıyor. Kars’ın yüksek kesimlerinde ise yıl boyunca eğer dolu ve kuraklık izin verirse yıl boyunca bir kez hasat yapılıyor.
Aras Nehri’nin suları ile yazboyu sulanan yonca, köylüler tarafından modern tarım mekineleri ile biçildikten sonra balyalanarak evlere taşınıyor. Aras boyunda kış şartları Kars’ın yüksek kesimlerine göre 3 kat daha verimli olduğu için biçilen yonca ve diğer yem bitkilierinin fazlası diğer köylülere satılıyor.
Her yıl biçin zamanı köylerine gelerek ot biçen gençler, bu yıl korona virüs tedbirleri kapsamında memleketlerine gelemezken, korona virüs salgını öncesi memleketleri Kars’ın Digor ilçesinin Aşağıbaşköy köyüne gelen Ersin Aydın ve Levent Aydın, modern tarım makineleri ile ilk dönem hasatlarını tamamlamanın mutluluğunu yaşıyor.
Aydın ailesinin gençleri, işsizlik nedeni ile bir zamanlar doydukları büyük şehirlerde artık yiyicek ekmek kalmadığını ve doğdukları topraklara geri dönerek tarım ve hayvancılık yapma zamanının artık geldiğini söylediler.