Altın Portakal Onur Ödülleri belli oldu

Altın Portakal Onur Ödülleri belli oldu

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sinemanın usta isimlerine sunulan Onur Ödülleri bu yıl; Işıl Yücesoy, Şerif Sezer, Erdal Özyağcılar, Müjdat Gezen ve Selçuk Yöntem'e takdim edilecek.

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sinemanın usta isimlerine sunulan Onur Ödülleri bu yıl; Işıl Yücesoy, Şerif Sezer, Erdal Özyağcılar, Müjdat Gezen ve Selçuk Yöntem'e takdim edilecek.

Türkiye'nin en köklü sinema şöleni Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yılki Onur Ödülleri'nin sahipleri belli oldu. 5-12 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak olan festivalde Onur Ödülleri; usta sanatçılar Işıl Yücesoy, Şerif Sezer, Erdal Özyağcılar, Müjdat Gezen ve Selçuk Yöntem'e takdim edilecek.

Oyunculuğun yanı sıra müzisyen, yapımcı, radyo tiyatrosu yazarlığı ve eğitmen kimliklerine de sahip olan çok yönlü diva Işıl Yücesoy, Ankara Devlet Konservatuvarı'nı bitirdikten sonra Devlet Tiyatroları'nda çalıştı. Attila İlhan'ın yazdığı, TRT yapımı "Sekiz Sütuna Manşet" dizisinde (1982) rol alan Yücesoy aynı zamanda yine TRT için "Arkası Yarın" kuşağında radyo tiyatroları yazdı ve oynadı. 1975'te "Çalamazsın Mutluluğu" adlı 45'liğiyle adım attığı müzik hayatında sahne çalışmalarıyla da kendinden söz ettirdi. Sahnelerde "Kanlı Düğün" ve "Üç Kuruşluk Opera" yapımlarında rol alan sanatçı, "Küçük Adam Ne Oldu Sana" oyunundaki performansıyla 6. Afife Tiyatro Ödülleri ve 7. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Ödülleri'nde "En İyi Kadın Oyuncu" seçildi. Sinemanın en özgün yönetmenlerinden Reha Erdem'in yönettiği, 4 Altın Portakal'ın yanı sıra pek çok ödülün sahibi olan "Korkuyorum Anne" (2004) filmindeki rolüyle Ankara ve Altın Koza film festivallerinde "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" seçildi.

Ankara Devlet Tiyatroları'ndaki eğitiminin ardından "Bir Yaz Gecesi Rüyası", "Gılgamış", "Caligula" oyunlarında rol alan usta oyuncu Şerif Sezer beyazperdeye, Altın Palmiyeli "Yol" filmiyle adım attı. Sinemanın klasikleri arasına giren "Hakkari'de Bir Mevsim" (1982), Cannes Film Festivali'nde gösterilen ve Ankara Film Festivali'nde kendisine "En İyi Kadın Oyuncu" ödülü getiren "Her Şeye Rağmen" (1987) ile "Hamam" (1997), "O da Beni Seviyor" (2001), "Mustafa Hakkında Her Şey" (2003), "Babam ve Oğlum" (2005), "Deli Deli Olma" (2009) filmlerinde oynadı. "Hamam" filmindeki rolüyle Altın Koza ve Ankara film festivallerinden "En İyi Kadın Oyuncu", "Mustafa Hakkında Her Şey" ile SİYAD ve Sadri Alışık Ödülleri'nden "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu", "Babam ve Oğlum" filmindeki rolüyle ise SİYAD "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ve Uluslararası Istanbul Film Festivali'nden "En İyi Kadın Oyuncu" ödüllerini aldı. Ekranlarda ise "Asmalı Konak", "Çemberimde Gül Oya" ve "Yalı Çapkını" dizilerinde seyirciyle buluştu.

Oyunculuğunu yıllar boyu hem tiyatro sahnesinde hem sinema perdesinde hem de televizyon ekranlarında sergileyen Erdal Özyağcılar aynı zamanda seslendirme sanatçısı. Usta yönetmen Atıf Yılmaz'ın "Ölüm Tarlası" (1966) filmiyle adım attığı sinemada; "Çöpçüler Kralı" (1977), "Kibar Feyzo" (1978), "Sultan" (1978), "Muhsin Bey" (1987), "Yılanların Öcü" (1985) ve "Züğürt Ağa" (1985) filmlerinde rol aldı. "Züğürt Ağa"daki performansı, kendisine 23. Antalya Film Şenliği'nde "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu", "Yılanların Öcü" filmindeki oyunculuğu ise 1986 Antalya Altın Portakal Festivali'nde "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödüllerini getirdi. Ekranların klasiği haline gelen "Perihan Abla", "Bizimkiler" ve "Şehnaz Tango" dizileriyle televizyon seyircisinin de gönlüne giren usta oyuncu, "Yabancı Damat" ve "Elveda Rumeli" dizilerindeki performansıyla farklı kuşaktan izleyicilere de başarıyla nasıl seslenebildiğini gösterdi. İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan emekli olan Özyağcılar, dingin ve ölçülü oyunculuğuyla seyircileri mest etmeye devam ediyor.

Altmış yıllık sanat hayatıyla Müjdat Gezen, 1960'lardan bu yana sayısız sinema filmiyle tiyatro oyununda rol aldı. Ekranların güldüren yüzü oldu, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve kendi kurduğu Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde pek çok genç oyuncu yetiştirdi. "Yedi Kocalı Hürmüz"le ilk kez 1963'te kamera önüne geçen oyuncu, "Gırgıriye" serisi ile beyazperdede tanınırken 1985 yapımı, Orhan Kemal uyarlaması "Bekçi"de unutulmaz karakteri Murtaza'yı canlandırdı. "Seni Seviyorum Rosa", "Abdülhamit Düşerken" ve Ezel Akay'ın yönettiği "Yedi Kocalı Hürmüz" filmlerinde de rol alan Gezen, 2015'te "Diktatör Adolf Hitler'in Hayatının Esrarengiz Yönleri" filmini yazıp yönetmenliğini üstlendi. Ekranlarda "Hayat Bilgisi" ve "Cennet Mahallesi" dizileriyle tanınan oyuncu, çeşitli dallarda 40'tan fazla da kitaba imza attı.

Oyunculuğa Ankara Devlet Tiyatrosu'nda başlayan Selçuk Yöntem, 70'lerden itibaren sahnelerin, 90'lardan itibaren de beyazperdenin karizmatik erkek rollerinin adresi. 1972'de bir Shakespeare eseri "Yanlışlıklar Komedyası" ile adım attığı sahnede, "Othello", "Yaban Ördeği", "Hırçın Kız", "Keşanlı Ali Destanı" ve "Vanya Dayı"nın da aralarında olduğu pek çok oyunda rol alan başarılı oyuncu, "Keşanlı Ali Destanı" ve "Gürültülü Patırtılı Bir Hikaye" oyunlarının yönetmenliğini de üstlendi. 1991'de "Suyun Öte Yanı" filmiyle beyazperdedeki ilk rolünü üstlenen Yöntem, usta yönetmen Zeki Demirkubuz'un ilk filmi "C Blok"ta da kamera karşısına geçti. Bu filmdeki rolüyle Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" seçildi. Aynı ödülü, 1994 yapımı "Yaz Yağmuru" filmiyle de kazanan oyuncu, 1998'de Tunç Başaran'ın yönettiği "Kaçıklık Diploması"nda Ayda Aksel'le birlikte rol aldı. Televizyon efsanesi "Süper Baba"da ekranlarda da sergilemeye başladığı başarılı oyunculuğunu, ilerleyen yıllarda "Deli Yürek", "Sıcak Saatler", "Şaşıfelek Çıkmazı", "Kurtlar Vadisi" ve son olarak "Aşk-ı Memnu"da perçinledi. Bir yandan da "Devrim Arabaları", "Gölgesizler" ve "Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi" filmleriyle sinema kariyerini sürdürdü.

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Onur Ödülleri, festivalin 5 Ekim'deki açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Önceki ve Sonraki Haberler