AK Parti, Selim Muhtarlarıyla!

AK Parti, Selim Muhtarlarıyla!

AK Parti Kars Milletvekilleri ve İl yönetimi, selim ilçesinde muhtarlarla iftar yemeğinde bir araya geldi. Muhtarlarla hizmetleri enine boyuna değerlendiren AK Parti heyeti bir yandan da önümüzdeki seçimleri görüştü.

 AK Parti, Selim Muhtarlarıyla!

AK Parti Kars Milletvekilleri ve İl yönetimi, selim ilçesinde muhtarlarla iftar yemeğinde bir araya geldi. Muhtarlarla hizmetleri enine boyuna değerlendiren AK Parti heyeti bir yandan da önümüzdeki seçimleri görüştü.

AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, AK Partili Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, Kars İl Genel Sekreteri Mehmet Özbey, Selim İlçesi Öğretmenevi’nde iftar öncesi düzenlenen muhtarlar toplantısına katıldılar. Toplantıya Kars heyetinin yanında AK Partili Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel, AK Parti Selim İlçe Başkanı Coşkun Altun, Selim İl Genel Meclis üyeleri, ilçe mahalle ve köy muhtarları katıldı.

Toplantıda köy yolları, göletler, eğitim ve sosyal yaşama kadar birçok konu enine boyuna görüşüldü. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda hem muhtarların görüş ve önerileri dikkate alındı hem de önümüzdeki süreçte yapılması planlanan projeler ve bu güne kadar yapılan hizmetler anlatıldı. Muhtarların soruları da cevaplandırılırken, beklentileri de dinlenildi.

Özellikle bu yıl 1000’e yakın ölüme neden olan amansız şap hastalığı da masaya yatırıldı. Alınan tüm önlemlere rağmen şapın bu yıl üzücü boyutlara geldiği, şapın sadece Kars ve civarı değil hem bölgede hem de ülke genelinde her zaman yaygın olan bir hastalık olduğu belirtildi. Şapın bir traktörün lastiğinden, uçan kuşlar aracılığıyla da taşınabilen bir hastalık olduğu vurgulanırken, hijyene dikkat edilmesi ve özellikle de köy girip çıkışlarının, hayvan ve hayvansal ürün taşıyan araç ve gereçlerin iyice temizlenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

ARSLAN: İL GENELİNDE GÖLET PROBLEMİ ÇÖZÜLECEK

Göletlerle ilgili konuşan AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, “Doğu Anadolu Projeleri kısmında gelen paralar konusunda gerçekten bir sıkıntı yoktur. Bakanlık bu konuda daha fazla para aktarıyor. O yüzden proje paketinde göletlerimiz de var. İl gelendeki gölet problemini de böylelikle çözmüş olacağız.” dedi.

TÜM KÖYLERE GÖLET YAPILACAK

Arazi yolları ve gölet mevzuuna da değinen Kılıç, Türkiye genelinde ilk defa Kars’ta gölet çalışmalarını başlattıklarını belirtti. Hemen hemen her köyde gölet yapılması konusunda gayretlerinin olduğunu da ifade eden Kılıç, şunları söyledi:

“Bu gölet işini Türkiye’de başlatan biziz. Bunu kimse bilmiyordu veya DSİ çok devasa işler yapmayı planlıyordu. Tabi bu devasa olunca kaç tane yapabilirsin ve nereye yapabilirsin? Biz bunu gerek Orman ve Su İşleri bakanımızla gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızla bunu her gün konuştuk. Şimdi Kalkınma İdaresi de buna el veriyor. Ve bu göletler Türkiye çapında, hayvan göletleri, küçük küçük, köye yetecek kadar olacak şekilde programa girdi. Ve bunlara ciddi bütçeler ayrılıyor. Şimdi biz ne yapacağız? Burada İl Genel Sekreterimiz bu talepleri öncelik sırasına göre, köylerin aciliyetine göre, tamamen bir merhamet ve ihtiyaca göre yapacak. Küçük sulamaları bile bundan sonra Doğu Anadolu kalkınma Projesinden Kalkınma Bakanlığının desteği ile göletleri bundan sonra daha hızlı yaptıracağız. Bu göletler, arazi yolları az bir iş değil. Herkesin tek başına bir sıkıntısı var ama birleştiğinde 386 köyün belki de 700-800 tane arazi yolu var. Bunlar normal şu anda yapılan yollarımız kadar bir zahmeti ve emeği gerektiren işlerdir. Eskiden bunların bir bütçesi yoktu. Bunlar tamamen Özel İdare’nin itmesiyle kalkmasıyla, dozer göndermesiyle yürüyordu. Şimdi ise planlı ve projeli yapılıyor. Bakın bunlar projesiz değil. İnşallah buradaki tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlar en azından bu işleri daha rahat yapıyor olacaklar. Biraz daha sabır ve hepsi bir plan, proje içinde olsun istiyoruz. Bakın şu siyasi tabiri caizse göz boyamayı yapmak istemiyoruz. Bir muhtar ara, özel idarenin bir kepçesini gönderirsin gider işini yapar. İki saat sonra gelir ve muhtarında keyfi olur. Vekili de sever, özel idare müdürünü de sever. Bizim derdimiz bu değil. Biz gitsin ve bir daha gitmeyecek şekilde sağlam bir şekilde o sıkıntısını çözsün gelsin istiyoruz. Yani işimizi sağlam yapmak istiyoruz. Git-gel olsun istemiyoruz. Yani devletin o devasa makinelerini götürüp benzinini yakıp sonra da kalıcı bir yapmadan dönsün istemiyoruz. Gidince tam yapsın istiyoruz. Planlı gidecek yapacak ve köylü de yapıldığı görecek. Yapıldığından da emin olacak ve hizmeti almış olacak. Biz, böyle olsun istiyoruz. O yüzden azcık sabır diyoruz ya hani diyeceksiniz ki ‘biz zaten 1500 senedir sabrediyoruz!’ ama ülkemizin de bazı sıkıntıları yeni aştığı bir dönemden geçtiğimizi hepiniz biliyorsunuz.”

TARIM BAKANININ KARS’A GELİŞ SEBEBİ ŞAPTI

Kılıç ayrıca şap konusuna da değinerek, “Bizler Kars Milletvekilleri olarak Ahmet Bey ve ben ayrıca, bölge milletvekillerimizle birlikte defalarca Tarım Bakanımızla görüştük. Şimdi bizim sınırlarımız biraz sıkıntılı sınırlar olduğu için istesek de istemesek de bazen yer yer kaçak hayvan girişleri, veyahut da sınırlarımızın ötesindeki ülkelerde hayvan hastalıklarının kontrol altına alma noktasında o ülkelerin ciddi gayretinin olmamasıyla bu hastalıklar baş gösteriyor. Bu şap öyle bir şey ki hava ile geliyor, insan üzerinde geliyor, arabanın üzerinde geliyor, lastikle geliyor, kuşla geliyor yani her türlü geliyor. Yani önlemek mümkün değil. Gürcistan’da varsa, Ermenistan’da varsa, Suriye’de, İran’da, Irak’ta varsa size gelmesi kesinlikle önlenemiyor. Bu, böyle bir hastalık. Daha önceki yıllarda da Türkiye’de ve Kars’ta şap yok değildi. Yine vardı ama hafif düşüyordu ve geçiyordu. Ama bu yıl ilk defa bu bölgede “A” ve “O” alt türü virüsleri farklı oldu. Bizim hayvanımızın da buna bağışıklığı olmadığı için özellikle genç hayvanlarda kalbine vurdu ve öldürdü. Sıkıntı bundan kaynaklandı. Şimdi, böyle bu “A” ve “O” türünü de tanıdı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker de geçen hafta bütün ekibi buradaydı. Ve geliş sebeplerinden biri de şaptı. Ve bölgede inceleme yapıldı bizde çok anlattık, anlaşıldı. Ve bundan sonra da bu virüslere karşı da bu bölgede daha çok hastalığın çıkması muhtemel yerler aşılanıyordu. Ama bundan sonra bütün hayvanlarımızı inşallah aşılayacağız. Şunu bilesiniz ki biz Ahmet Bey ile bölge milletvekillerimizle beraber o sizin sıkıntı çektiğiniz dönemlerde bakanlıkta defalarca toplantı yaptık. Ve Kars Türkiye’de hemen hemen toplam aşılamaya yakın bir aşılama yaptı. Ama ölümler oldu çünkü bölgeye hastalık girmişti. Bundan sonraki aşamalarda daha ciddi tedbirler alınacak.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler