Ağrı Dağı tırmanışa açıldı

Ağrı Dağı tırmanışa açıldı

Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) faaliyet alanında bulunan Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı, 6 yıl aradan sonra resmi olarak tırmanışlara açıldı.

5 bin 137 metrelik rakımıyla Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı resmi olarak tırmanışlara açıldı. Açılış için düzenlenen törende konuşan SERKA Yönetim Kurulu Üyesi Ağrı Valisi Osman Varol, "Biz istiyoruz ki Ağrı Dağı 4 mevsim tırmanışa açık olsun. Dünyanın insanları buraya aksın, istiyoruz" dedi.

Ağrı Valiliği, 2015 yılının Ağustos ve Eylül aylarında yapılan askeri operasyonlar nedeniyle Ağrı Dağı'nı 'özel güvenlik bölgesi' ilan ederek tırmanışlara kapatmıştı. Terör operasyonları nedeniyle 6 yıldır resmi ya da izinli tırmanışa kapalı olan Ağrı Dağı'na resmi tırmanışlar, bugün düzenlenen açılış töreniyle başlamış oldu. Ağrı Dağı eteklerindeki Hasankeyf Mahallesi'nde düzenlenen törende konuşan Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Ersan Başar, "Törenle birlikte ülkemizin dört bir yanından gelen dağcılarla tırmanışa başlayacağız. Yukarıda kontrol ettiğimiz değerlere göre hava sıcaklığı eksi 30 dereceyi buluyor. Dağcılar yazın ve kışın her türlü doğa şartlarında tırmanabiliyor. İnşallah hava şartları da izin verirse zirveye çıkıp, Türk bayrağını açarak fotoğraflarını size göndermek istiyoruz. Ağrı Dağı, Ağrı için olduğu kadar dünya ve ülkemiz için önemli bir değerdir" diye konuştu. 

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ise dünyanın 2'nci, Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük, en yüksek dağına sahip olmanın gururu içinde olduklarını belirterek, şunları söyledi:

SAYAN: “BİRÇOK ZENGİNLİĞİMİZ AMA NİÇİN GERİ KALDIK?”

“Gelin görün ki yıllardır biz bu mutluluğu yaşayamıyoruz, bu büyük gururu dünyaya tanıtamıyoruz, dünyayla entegrasyonunu sağlayamıyoruz. Neden? Terörden, eğer terör olmasaydı, bugün bu dağlarda terör yerine sevda şarkıları söylenecekti. İnsanlarımız kendi mutluluklarının destanını yazacaklardı. Ama yıllardan beri ülkemizi rehin almak isteyen güçlerin taşeronluğunu yapan terör örgütleri dünyanın en güzel dağını bize zehir ettiler. O çiçekleri, sevdaları, suları çeşmeleri tatmamıza engel oldular. Doğubayazıt gibi kadim şehrin ilerlemesini, gelişmesini durdurdular. Doğubayazıt'ı refaha kavuşturamazsak, Ağrı'yı kalkındırabilir miyiz? Burada bir kapımız var, burada bir dağımız var, Türkiye'nin Topkapı Sarayı'na karşı en muhteşem sarayı İshak Paşa Sarayı, Meteor Çukuru, Buz Mağaraları, Urartu Kalesi var, Hani Baba var, Beyazıt Camii var. Bütün bu kaynaklara rağmen gelir dağılımında 81'inci vilayetiyiz, en sondayız. Niye geri kaldık, niye 81'inci sıradayız? Suyumuz var, ovamız, dağımız var, kaynaklarımız var. Ama bugün bu milat olsun. Bizim hep bir ağızdan teröre 'Edi bese (Yeter artık)' diyelim. Bizi yok etmeye çalışanlara, bu dağları bize zehretmeye çalışanlara Doğubayazıt'ın yiğit sesiyle gür sesiyle 'Edi bese' diyelim." Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi de Ağrı'da turizmin konsept halinde sunulması gerektiğini dile getirerek, "Biz ilimizi bir konsept şeklinde sunmamız lazım. Ağrı Dağı'yla birlikte Nuh'un Gemisi, İshak Paşa Sarayı, Diyadin Kaplıcaları, Meteor Çukuru, Balıklıgöl, Süphan Dağı, Ala Dağlar, Köse Dağları, Murat Nehri, bunlar ilimizin konsept olarak turizm kaynağıdır" diye konuştu.

VAROL: “AĞRI DAĞI EN ÇOK BİLİNEN LOKASYONDUR”

Vali Osman Varol, Ağrı Dağı'nın en çok bilinen lokasyonlardan biri olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Ağrı Dağı'nı anlatmak benim haddim değil, diye düşünüyorum. Burası bir coğrafi lokasyon olarak bilim dünyası açısından sportif özellikleri açısından dağcılar tarafından kültürel özellikleriyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir değer olarak kültürel anlamda, bulunduğu lokasyon itibarıyla siyasi anlamda dünyanın en çok bilinen lokasyonlarından bir tanesi. Dünyanın birçok yerinde Türkiye'nin bile yerini haritada doğru gösteremeyecek insanların bile nerede olduğunu bildiği çok önemli bir değer Ağrı Dağı. Biz bu değere sahip bir ülke olarak bu değerden öncelikle kendimiz istifade etmek durumundayız. Bu değeri dünyanın her tarafında, her sektörden insanların kullanımına, istifadesine açmak durumundayız. Burada böyle bir sportif değere sahibiz ama biz dağcılara bugünden itibaren resmi açılışı yapabiliyoruz. Biliyorsunuz 2015 yılından beri resmi olarak tırmanışlara kapalı. Bilim insanları inceleme yapmak istiyorlar, belki bahar döneminde doğasever insanlar trekking yapmak istiyorlar. Yaz döneminde kamplar yapmak istiyorlar. Buranın manevi yönüne binaen belirli bir dinin mensuplarının buraya çok inanılmaz önem verdiğini biliyorum. Burada manevi etkinlikler gerçekleştirmek istiyorlar. Bizim vazifemiz istifade etmek isteyen insanların hizmetine bölgeyi sunmak. Biz istiyoruz ki Ağrı Dağı 4 mevsim tırmanışa açık olsun, doğaseverler belirli dönemde gelsinler çeşitli etkinlikler, kamplar yapsınlar. Biz istiyoruz ki dağcılıkla ilgilenen sporcularımız antrenmanlarını burada gerçekleştirsin, dağcıların ihtiyaç duyduğu bütün tesislerin tamamını inşa edelim. Biz istiyoruz ki bu dağın uygun bir yerinde kayak merkezi olsun. Dünyanın insanları buraya aksın istiyoruz. Buraya gelen insanların yarattığı ticaret, hareketlilikte gençler kılavuzluk yapsınlar. İnsanları ağırlama, kültürüyle beraber hayatlarını idame ettirsinler. Gençlerimizin hayalleri, gelecek kurma noktasında bir gelecek hayalleri olsun. Buradan göç etmek zorunda kalmasılar, sıkılıp bunalmasınlar. Yuvalarını burada kursunlar çoluk çocuk sahibi olsunlar." dedi.  Protokol konuşmalarının ardından Vali Osman Varol, beraberindekiler ve SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir dağcıların kurduğu kampı gezerek, dağcılarla sohbet etti. 

35 DAĞCI AĞRI’YA TIRMANACAK

Törenin ardından Türkiye Dağcılık Federasyonu üyesi dağcılarla Doğubayazıtlı 35 dağcı, minibüslerle Çevirme köyüne götürüldü. Dağcılar, yarın 2 bin 200 metreden tırmanışa başlayacak. Hava sıcaklığının eksi 30 olarak ölçüldüğü Ağrı Dağı tırmanışında dağcılar, önce 3 bin metrede, sonra 4 bin 200 metre yüksekliğindeki ana kampa ulaşacak. Dağcılar, zirveye çıkarak Türk bayrağı açacak.

Önceki ve Sonraki Haberler