8 sektöre yüzde 50 hibe daha!
Kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı 8 farklı sektöre ekonomik yatırımlar kapsamında yüzde 50 hibe desteği verilecek.
Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklama şöyle:
Yatırım Konuları
1. Aile İşletmeciliği Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri, (Sebze-Meyve İşleme, Çelik Silo, Soğuk Depo, Örtü Altı Tarım, Kanatlı Yetiştiriciliği, Kapama Meyve-Sebze Bahçe Tesisi Sulama Sistemi, vb)
2. Arıcılık Ve Arı Ürünlerine Yönelik Yatırımlar,
3. Bilişim Sistemleri Ve Eğitimi,
4. El Sanatları Ve Katma Değerli Ürünler, (**) (Çinicilik, Çömlek, Dokumacılık, Halı, Kilim, Sabun, Gülsuyu vb)
5. İpek Böceği Yetiştiriciliği,
6. Su Ürünleri Yetiştiriciliği,
7. Tarımsal Amaçlı Kooperatif Ve Birlikler İçin Makine Parkları, (Elektrikli Traktör hariç kendinden yürür makineler kapsam dışıdır)
8. Tıbbi Ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Yatırımları,
hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
(*) Başlıklar altında yer alacak yatırım konuları alt başlıkları ve kriterler yayınlanacak olan Uygulama Rehberi ile detaylı olarak belirlenecektir.
(**) Bu başlık altında sadece Kırsal Alan’da yer alacak yatırım başvuruları kabul edilir.
Kimler Başvurabilir
Bakanlığımızın herhangi bir kayıt sistemine kayıtlı olan (El Sanatları ve Katma değerli ürünler Başlığı Hariç) çiftçiler, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir. Tüzel kişiler kapsamında Küçük Orta Ölçekli İşletme kapsamında yer alan Anonim, Limited ve Kollektif Şirketler ile Kooperatif ve Birlikler başvurabileceklerdir.
Tüzel kişilikler, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilirler
Dikkat: Tüm yatırımlara yönelik proje konularında başvuran yatırımcılardan;
a) Çiftçilerin : Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi kaydı, Çiftçi Kayıt Sistemi kaydı, Adres Kayıt Sistemi kaydı veya Su Ürünleri Yetiştiriciliği Belgesi ile çiftçi olduklarına dair belgeyi,
b) Gerçek Kişilerin : Kamu görevlisi olmadıkları, kamu görevi ifa etmediklerine dair taahhütnameyi,
c) Tüzel Kişilerin : İdari ve mali açıdan kamudan bağımsız olduklarına dair taahhütnameyi,
Başvuru ekinde sunmaları gerekir.
Proje Limitleri ve Sağlanacak Hibe Tutarı
Proje limitleri başvuru sahibinin özelliğine göre değişmemekte olup tüm yatırım konularına yönelik olarak Hibeye Esas Proje Tutarı; 500.000-TL dir.
Program bütçeleri KDV hariç rakamlardan oluşmakta ve yukarıda belirtilen Hibeye Esas Proje Tutarının azami % 50 si hibe olarak yatırımcıya ödenecektir. Hibeye esas Proje Tutarı 20.000-TL altında olan başvurular kabul edilmeyecektir. Proje bütçesi yukarıda belirtilen limitlerin üzerinde ise kalan kısımlar yatırımcının kaynaklarından sağlanacaktır.
Başvuru süresi ve şekli:
Başvurular bu uygulama rehberinin yayımı tarihinden itibaren 60 gün içerisinde yapılır. Son başvuru tarihi bitiminde elektronik ağ başvurular için veri girişine kapatılır. Yapılan başvurular son haliyle işleme alınır.
Başvurunun gerçekleşmesi için başvuru dosyasının elektronik ağ üzerinden girişinin yapılması şarttır. Başvurunun tamamlanması için başvuru tarihi bitiminden sonraki beş iş günü içinde girişi yapılan başvuru dosyasının ekleri ile birlikte ilgili il müdürlüğüne elden teslim edilmelidir. Başvuru tarihinin bitiminden sonra başvuru dosyasında (online olarak girişi yapılan) hiçbir belgede ve/veya dokümanda düzeltme yapılamaz ve eksik belge ve/veya doküman tamamlatılamaz. Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi hibe başvuru başlamış olup 20 Şubat 2020 tarihinde sona erecektir.
Başvuru Linki: https://edys.tarim.gov.tr/Tarim/onlinebasvuru.aspx
Yatırımcılar Uygulama Rehberi, Uygulama Esasları ve Satın Alma Rehberi ile eklerine Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz resmi web sitesinden https://www.tarimorman.gov.tr/ https://kars.tarimorman.gov.tr/ ulaşabileceklerdir.