"5G Mükemmeliyet Merkezi, Amacına Yönelik Çok Yerinde Bir Hamle"

"5G Mükemmeliyet Merkezi, Amacına Yönelik Çok Yerinde Bir Hamle"

UDH Bakanı Ahmet Arslan, 5G Mükemmeliyet Merkezi`nin, hem Türk Telekom’un hizmet, ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesini sağlayacağını hem de Türkiye’nin gelişmekte olan bu sektörüne çok önemli bir kaldıraç olacağını belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım’ın teşrifleriyle, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent'te ‘5G Mükemmeliyet Merkezi’ açılış töreni gerçekleşti.

Yerli üretimin teşviki ve kullanılan teknolojiler bakımından çağı yakalama anlamında büyük mesafe alındığına dikkati çeken Yıldırım, iletişim alanına 30 milyar liralık yatırım yaptıklarını kaydetti. 2002'de 20 bin olan geniş bant abone sayısını bugün 60 milyon seviyesine ulaştırdıklarını anlatan Yıldırım, 88 bin kilometre olan fiber uzunluğun bugün 280 bin kilometreyi aştığını ifade etti. 

Yurt dışı internet çıkış kapasitesinin 20 gigabitten 300 kat artırılarak 6 terabit seviyelerine yükseldiğini dile getiren Yıldırım, fiber abone sayısının 1,8 milyona, mobil abone sayısının da 28 milyondan 75 milyona ulaştığını söyledi.

Mobil iletişimi 3G'nin en az 10 katı hıza taşıyacak 4.5G uygulamasının 2016 Nisan'da başladığını anımsatan Yıldırım, 4.5G hizmetinin abone sayısının 46 milyona ulaştığını kaydetti.

Başbakan Yıldırım, altyapının süratle teknolojiye uygun hale getirildiğini belirterek, "Ar-Ge harcamaları milli gelirin yüzde yarımından 1,6 seviyelerine çıkmış durumda. Fakat şu da bir gerçek ki bizim bu oranla, bu seviyeyle yetinmemiz söz konusu değil. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yüzde 2,5-3 nispetine ulaşmamız lazım." diye konuştu.

Türkiye'de 15 yılda yerli kaynak bilimsel yayın sayısının 3 katına çıktığını, aynı zamanda tam zamanlı Ar-Ge personeli sayısının 29 binden 122 bine, tam zamanlı araştırmacı sayısının da 23 binden 95 bine yükseldiğini anlatan Yıldırım, "Bütün bunları yeterli görmüyoruz. Önemli gelişmeler olmakla beraber daha çok yapacağımız iş olduğunu biliyoruz. Türkiye gibi bir ülkede bu rakamların 200 binleri, 300 binleri bulması gerekiyor. İnşallah bunu da başaracağız, bunun için potansiyelimiz var, gerekli insan kaynak ve kapasitemiz var." değerlendirmesinde bulundu. 

Teknoparkların sayısını 2'den 64'e çıkardıklarını belirten Yıldırım, buralarda 4 bin 500'e yakın firmanın 40 binin üzerinde nitelikli araştırmacı çalıştırdığını söyledi. Ülkedeki özel sektör Ar-Ge merkezlerin sayısının da 359'u bulduğunu ifade eden Yıldırım, "Bu rakamın özellikle yeni çıkan Ar-Ge reform paketinin hayata geçmesiyle birlikte çok daha hızlı bir şekilde artacağını söylemekten büyük memnuniyet duyuyorum." ifadelerini kullandı. 

Arslan ise, konuşmasında, yapılan her işte, atılan her adımda yolun, bilgiye ve bilişime çıktığını belirterek, bilginin üretilmesi, paylaşılması ve bilgiye erişimdeki hızın yüksek olması nedeniyle insanlığın adeta bir bilgi taarruzuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bilgiyi üretmeyen, ürettiği bilgiyi ürüne dönüştüremeyen ve bunu dünyaya pazarlayamayan ülkelerin gelişmelerinin, kalkınmalarının mümkün olmadığına dikkati çeken Arslan, "Başka ülkelerin teknolojilerini kullanmak, ülke kaynakları açısından da ülke çıkarları açısından da sürdürülebilir bir durum değil. Bu noktada biz bilgi teknolojileri sektörümüzün, geleceğini yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka başlıkları altında ele alıyoruz. Bilişim sektörünü, bu üç fazda başarıya ulaştırabilirsek, Türkiye, bu sektörden elde edeceği geliri artırdığı gibi ihracatta çok büyük bir sıçrama yaşayabilir." diye konuştu.

Arslan, bugün ülkede, kendi imkanlarıyla oluşmuş ve içinden küresel markalar çıkarmış bir telekomünikasyon sektöründen bahsedebildiğini anlatarak, ancak bu başarıyı sürdürebilmek için yenilikçi olmak gerektiğini kaydetti. 

Bilişimle ilgili her türlü yatırımı stratejik yatırım olarak gördüklerini ifade eden Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Açılışını yaptığımız bu tesis de tam da bu amaca yönelik çok yerinde bir hamle. Hem Türk Telekom’un hizmet, ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesini sağlayacak hem de Türkiye’nin gelişmekte olan bu sektörüne çok önemli bir kaldıraç olacak. Ülkemiz ekonomisi ve güvenliği açısından çok önemli getirileri olacak. Özellikle, 5G çalışmaları kapsamında çok ciddi katkılarda bulunacağına kimsenin şüphesi olmasın. Bu süreçte altyapılarımızın, servislerimizin ve tüm milli kaynaklarımızın azami oranda kullanılması ve gelişmesi sağlanmış olacak. 5G’nin en önemli beklentilerinden biri iletişim hızındaki artış olarak gözükmekte. Ancak bu süreçte en önemli kazanım, ağ ve ağ altyapılarının yazılımlarının milli olarak geliştirilmesi ve bu anlamda yol almak olacak. Bu noktada bu tür tesisler sayesinde ülke olarak katkımızı artırabileceğimiz ve diğer ülkelerle mukayese edildiğinde, özgün çalışmalar gerçekleştirebileceğimiz bir aşamaya ulaştığımızı memnuniyetle ifade etmem gerekir."

Çalışmalar, iyi koordine ederek sürdürülürse yazılım ağırlıklı bu süreçlerde ülke olarak uygun imkanlar yakalamanın mümkün hale geleceğini dile getiren Arslan, Türkiye'nin bugün telekomünikasyon alanında bulunduğu yerin, genç kuşaklar açısından son derece doğal, olması gereken bir düzey gibi algılandığını ancak orta ve üstü kuşakların, ülkenin bu alanda nereye geldiğini iyi bildiklerini söyledi.

Arslan, 2002'de 22 bin olan geniş bant abone sayısının, bugün 60 milyonun üzerine çıktığını, 19 milyonu aktif olmak üzere 45 milyonun üzerinde abonenin 4,5G ile tanıştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Ülkemizin bilişimde yaşadığı bu sıçramada kuşkusuz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ve Başkanımız Binali Yıldırım’ın liderliğinin yadsınamaz çok önemli katkısı var. Ulaştırma Bakanlığı yaptığı dönemlerde, Başbakanımızın bu sektörü, Afrika seviyelerinden dünyanın en önemli ülkeleri seviyesine getirdiğini hep beraber biliyoruz, yaşadık. Bugün bahse konu 5G ise yine aynı anlayışla Başbakanımızın, hükümetimiz de dahil olmak üzere en üst düzeyde sahiplenmesi sonucunda gerçekleşmiş ve çok önemli adımlar atılmış."

Arslan, Nisan 2016’da Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Forumu yani 5GTR'nin kurulduğunu ifade ederek, Türkiye ile Japonya arasında 5G’yi de kapsayan ortaklık yapılması için işbirliği metninin imzaladığını, Mayıs 2016'da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kore Haberleşme Komisyonu arasında 5G de dahil haberleşme alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptının imzalandığını anımsattı.

BTK tarafından Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin (ITU) 5G standartlarını belirleme çalışmalarının yürütüldüğü WTSA 2016 Konferanslarına katılım sağlandığını dile getiren Arslan, ULAK Projesi 5G ve ötesi yönünde ilerlemesini kararlaştırarak, önemli mesafe alındığını söyledi.

ARGELA tarafından yürütülen Milat Projesi ile kamuda siber güvenlik ve 5G ağ altyapısı teknolojilerinin geliştirilmesinin önemli bir hedef olarak belirlendiğine dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Canı gönülden inanıyorum ki, Sayın Başbakanımızın ve hükümetlerimizin desteği ile Ar-Ge’ye önem veren Türk Telekom gibi firmalarımız sayesinde dünyayla aynı anda milli 5G altyapısını kurabilecek yazılım ve donanımları üretebilecek konuma ulaşacağız. Burayla birlikte standartlarımızı da oluşturmuş olacağız. Bu da, dünyada standardını oluşturan ve geliştiren ülkeler arasında yer almamız adına çok önemli bir gelişme olacak."

Arslan,  Türk Telekom tarafından ülkeye ve sektöre kazandırılan 5G Mükemmeliyet Merkezi’nin, sektöre yeni bir soluk getirmesi temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Başbakan Yıldırım, beraberindekilerle 5G Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Programa, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara Valisi Ercan Topaca, Türk Telekom Üst Yöneticisi Paul Doany, Argela Üst Yöneticisi Bülent Kaytaz ile diğer yetkililer katıldı.

5g-mukemmeliyet-merkezi,-amacina-yonelik-cok-yerinde-bir-hamle-(1).jpg5g-mukemmeliyet-merkezi,-amacina-yonelik-cok-yerinde-bir-hamle-(2).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler