2024 yazı, kayıtlara geçen en sıcak yaz oldu
Avrupa Birliği (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 2024 yılı yazının kayıtlara geçen en sıcak yaz mevsimi olduğunu duyurdu.
Avrupa Birliği (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 2024 yılı yazının kayıtlara geçen en sıcak yaz mevsimi olduğunu duyurdu.
Küresel ısınma gün geçtikçe etkisini artırırken, Dünya korkutucu rekorlar kırmaya devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre haziran ile ağustos ayları arasındaki dönem, kayıtların tutulmaya başlandığı 1940 yılından bu yana görülen en sıcak yaz olarak kayda geçti. Copernicus tarafından yapılan açıklamada, rekor sıcaklıkların ardından 2024 yılının insanlık tarihinin gördüğü en sıcak yıl olarak kaydedilme olasılığının da arttığı vurgulandı.
Kurum verilerine göre, kuzey yarım küredeki yaz mevsiminde ortalama sıcaklık, 2023 yılında kırılan önceki rekoru 0,03 derece aşarak 16,8 santigrat derece olarak kaydedildi.
"2024 yılı ağustos ayı küresel olarak en sıcak ağustos ayı oldu"
Copernicus açıklamasında, "2024 yılı ağustos ayı, 2023 yılı ağustos ayı ile birlikte, küresel olarak en sıcak ağustos ayı oldu. ERA5 veri setine göre ortalama yüzey hava sıcaklığı, 1991-2020 dönemi ağustos ayı ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak 16,82 santigrat derece oldu" denildi.
Avrupa'daki sıcaklıklara ilişkin açıklamada ise, "2024 yılı ağustos ayında Avrupa'da ortalama karasal sıcaklık, 1991-2020 yılı arasındaki ağustos ayı ortalamasının 1,57 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. Bu da ağustos ayını 2022 yılı ağustos ayından sonra kaydedilen en sıcak ikinci ağustos ayı yaptı. 2022 yılı ağustos ayı, ortalamanın 1,73 santigrat derece üstündeydi" denildi.
Güney ve Doğu Avrupa'da sıcaklıklar ortalamanın üzerinde
Kuruma göre, Güney ve Doğu Avrupa'da sıcaklıklar ortalamanın üzerinde iken Britanya, İzlanda, Portekiz'in batı yakası ve Norveç'in güneyinde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı. Avrupa dışında ise hava sıcaklıklarının ortalamanın üzerinde olduğu yerler Antarktika'nın doğusu, Teksas, Meksika, Kanada, Kuzeydoğu Afrika, İran, Çin, Japonya ve Avustralya oldu. Hava sıcaklıklarının ortalamanın altında kaldığı bölgeler ise Rusya'nın doğusu, Alaksa, ABD'nin doğusu, Güney Amerika'nın güney bölgeleri, Pakistan ve Sahel bölgesi oldu.
Gezegenin değişen iklimi bu yaz felaketleri tetikledi
Sudan'da geçtiğimiz ay etkili olan şiddetli yağmurların neden olduğu seller, 300 binden fazla insanı etkiledi ve savaşın yıprattığı ülkeye kolerayı getirdi. İtalya'nın Sicilya ve Sardinya adalarında ise şiddetli kuraklık yaşandı. Balkanlar'da Bosna'ya ismini veren Bosna Nehri'nin kaynağı kuruma noktasına gelirken, Hırvatistan'da Sava nehrinin sol kolu olan Orljava Nehri tamamen kurudu. Yunanistan'ın Volos kentinde şiddetli iklim olayları nedeniyle tatlı su kaynaklarındaki yaşam alanlarından uzaklaşan yüz tondan fazla balık, denizde tuzlu su ile karşılaşınca ölerek sahile vurdu.
Bilim insanları, temmuz ayında Filipinler, Tayvan ve Çin'i vuran ve 100'den fazla insanın ölümüne neden olan Gaemi Tayfunu'nun da iklim değişikliğinin etkisiyle şiddetlendiğini savundu.
"Tedbir alınmazsa, daha yıkıcı sonuçlarla birlikte daha da şiddetlenecek"
Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, "2024'ün geride bıraktığımız son üç ayında yerküre, şimdiye kadar görülen en sıcak haziran ve ağustos aylarını, kayıtlara geçen en sıcak günü ve Kuzey Yarım Küre'de kayıtlara geçen en sıcak yaz mevsimini yaşadı. Bu rekor sıcaklıklar silsilesi, 2024 yılının kayıtlara geçen en sıcak yıl olma ihtimalini artırıyor. Bu yaz şahit olduğumuz sıcaklıklara ilişkin bu aşırı olaylar, sera gazı salınımını azaltmak için acil tedbirler almadığımız sürece, insanlar ve gezegen için çok daha yıkıcı sonuçlarla birlikte daha da şiddetlenecek" dedi.
Kaynak: